Bohumil Hrabal by z nás měl radost

27.09.2013 13:07

Ještě nedávno byl Hynkův nápad pozměnit a zkvalitnit naše Setkání s knížkou zahalený v mlhách. Změna spočívala v tom, že téma zvolíme předem a volba padla na pana spisovatele Bohumila Hrabala. Naivně jsem souhlasila a netušili jsme, že námět je obtížný a rozsáhlý. Ostře jsme se pustili do studování, nezávisle na sobě. Hynek se zabýval spíše faktografickou částí – životopis, výčet literatury, různá i mezinárodní ocenění. Rovněž celou produkci pak moderoval. Já jsem se věnovala zase polemice o spisovatelově povaze, erudici a filmům. Pronásledovala mě otázka, PROČ ŽE SE TEN HRABAL TAK BLBĚ ČTE? NENÍ ON BLÁZNIVÝ? Po jediné letmé zkoušce už jen mohutněl otazník, jak to dopadne.

Po všech přípravách jsme v úterý 24. září v našem Fox clubu mohli večer s názvem Ostře sledovaný Hrabal zahájit. Nechtěli jsme posluchače unavit nějakou šedivou přednáškou, něčím jako maturitní otázka. Vybrali jsme tedy citace ze spisovatelových knih, které bravurně a melodicky předčítala Marcela. Odpovídající videa - ukázky z filmů podle knih Bohumila Hrabala nebo přímo o něm - rutinně pouštěl do sálu Radek.

Naše obecenstvo bylo pozorné a po přestávce a občerstvení neuteklo. Naopak, zažili jsme „potlesky na otevřené scéně“ i spontánní úsměvy a pochvaly.

Pak byl konec, ale nezazvonil zvonec. Rozproudila se debata, která dala tušit, že spisovatel a živelný filozof Bohumil Hrabal není jen jedna maturitní otázka. Bylo znát, že mnozí ho čtou, buď se baví, nebo dřou. Že mají ve své duši místo pro Hrabalovo vnímání světa, přírody a lidí.

Téma příštího setkání se rodí a možná se budeme i "toulat po hvězdách", čímž jsem přeci nic neprozradila. Zachovejte nám přízeň, těšíme se na vás.

Nadrásala teta Eva

Naše knížky na České bibliografické databázi jsou zde »