Březen 2018 s Malou liškou

25.02.2018 18:46

Naši předkové razili celými věky osvědčenou pranostiku "březen - za kamna vlezem". Vzhledem k tomu, že nyní, poté, co už jaro nesměle klepalo na okna, se venkovní teploty snížily i o 20 stupňů, myslíme si, že lézt za kamna bude v březnu pro teplo na těle třeba. Chcete-li ale teplo na duši, raději vylezte z brlohů a dojděte za námi. 

Vyrážíme vyhlížet jaro do předjarní přírody, na cestovatelském večeru se přeneseme do Afriky, výtvarný workshop poradí, jak jarně zkrášlit domov. Bez ohledu na aktuální počasí dodržíme kalendář a opět vyženeme zimu z Krčmaně, nezapomeneme ani na tradiční Setkání s knížkou a v závěru měsíce odjedeme strávit Velikonoce do východních Čech. 

Tak co, ještě chcete sedět doma za kamny? :-)

 

Sobota 10. března TURISTIKA Předjarní výšlap z Luhačovic do Provodova

Sraz: 7.15 | vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.30 směr Luhačovice)

V předjaří se vypravíme do Luhačovic, největších moravských lázní, proslulých stavbami architekta Dušana Jurkoviče. Tentokrát se projdeme po žluté turistické trase okolními Vizovickými vrchy ve směru U Starého kříže – Řetechov - Malenisko - Provodov.  V Malenisku si prohlédneme významné poutní místo. Celkem ujdeme kolem 14 km a vrátíme se busem zpět do Luhačovic. Návrat do Olomouce je plánován kolem 18. hodiny.

Akci vedou Hanka Hulíková a Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

 

Čtvrtek 15. března CESTOVATELSKÝ VEČER Češi pomáhají v Ugandě

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 – u zastávky tram 1, 4, 6 Okresní soud

Česká společnost Bwindi Orphans o. p. s. (Sirotci z Bwindi) pomáhá ve východoafrické Ugandě lidem z vesnice Bwindi, aby jejich život byl lepší. Jak se v Ugandě žije, jak dělají Češi rozvojovou pomoc a jaké má výsledky, bude vyprávět Libuše Dostálová, která právě přijela z každoroční cesty českého týmu do "jejich" vesnice. Na místě budete moci ochutnat ugandskou kávu a koupit si pěkné výrobky obyvatel vesnice Bwindi.

Příspěvek na akci: členové našeho spolku zdarma, hosté 20 Kč

 

Úterý 20. března VÝTVARNÁ DÍLNA Jarní a velikonoční motivy

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 – u zastávky tram 1, 4, 6 Okresní soud

První jarní den se svátečně naladíme a budeme pro zkrášlení svých příbytků vyrábět ozdoby z těstovin, z obalů na vejce a vyzkoušíme si i ubrouskovou techniku. Kvůli zajištění materiálu je potřeba se přihlásit do 16. 3. včetně na e-mail: janavotr@seznam.cz.

Akci vede Jana Votroubková. Příspěvek na materiál: členové spolku 50 Kč, hosté 70 Kč.

 

 

Sobota 24. března KULTURA Svátky jara aneb vynášení Morany z Krčmaně

13.00 | Krčmaň, zahájení průvodu na návsi u kostela

Stejně jako už dvakrát pomůžeme s připomínkou lidových tradic v typické hanácké dědině na dohled od Olomouce. Krčmaní projde kostýmovaný průvod, který vynese za dědinu Moranu - symbol zimy - a do vsi přinese jaro. Následovat bude ukázka lidových řemesel, živá i reprodukovaná hudba a bohaté občerstvení v Zapletalově gruntu na návsi. Akci organizuje Jaromír Jiřík a spol.

 

Úterý 27. března SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Kouzlo knihy a úskalí její tvorby

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 - mezi Drápalem a Pavilonem A Flory

Málokdo ví, že než se kniha objeví na pultech obchodů, nebo jako dárek od někoho milého, že tomu předcházejí mnohá rozhodnutí a ještě více práce a úkonů. Výroba knih je krásné řemeslo, které lze nazvat přímo uměním. Knihařka a grafička Marie Kyjevská nám taje výroby knih přiblíží. Můžete si také přinést knihu, která se vám zdá nevšední, a dozvíte se mnohé o tom, jak přišla na svět.

Setkání vede Eva Sommerová. Příspěvek na akci: členové našeho spolku zdarma, hosté 20 Kč.

 

čt – po 29. března  – 2. dubna TURISTIKA & KULTURA Velikonoce u Bedřicha (Litomyšl)

Velikonoční výjezd na česko-moravské pomezí za přírodou, kulturou a historií. Více...