Březen 2019 s Malou liškou

25.02.2019 16:42

Ani letos se člověk při odhadování počasí nemůže řídit kalendářem. V únoru přes den 15 stupňů nad, a ne pod nulou, sluníčko jako v květnu. Co přinese březen? Těžko předjímat. Přesto musíme plánovat svou nabídku pro vás dopředu, jinak by nás jiní předběhli a "odlákali" k sobě. Snad jsme se tedy trefili a pozvánky na naše březnové akce vás nejen zaujmou, ale bude k nim i odpovídající počasí. Po ryze kulturním únoru zařazujeme s přicházejícím (kalendářním) jarem trochu více cest do přírody i amatérského sportu. Prostor u nás ale v březnu mají i sádrové masky pro ženy a houpací koně pro muže. Nebo naopak? 

Uvidíme, hlavně ať se náš i váš březen vydaří!

Leták ke stažení: 1903_malaliska_brezen.pdf (335 kB)

 

Čtvrtek 7. března VÝTVARNÁ DÍLNA  Jarní sádrové masky na obličej

16.30 │ Lutín, Klubovna na domově mládeže, hned vedle zastávky busu Lutín, Neptun.

Zveme vás na březnovou výtvarku, kde si vytvoříme sádrové masky na obličej. Pro ty, kdo by snad nechtěl svůj obličej dát všanc sami sobě, nabízíme možnost vyzkoušet si kresbu na trička, tašky nebo sypanou batiku. Zvláštní pomůcky ani vybavení nepotřebujete, vše je zajištěno.

Příspěvek na akci: 60 Kč členové Přátel přírody, 90 Kč hosté.

Jak se dostat do Lutína? Autobusem z Olomouce – aut. nádraží, z tržnice nebo z Brněnské (16.20 AN stan. 15, směr Slatinice - 16.35 Tržnice - 16.42 Brněnská). Přihlašujte se, prosím do pondělí 4. 3. 2019 včetně na mail lenocka@lutin.cz. Těší se na vás Lenka Lenočka Pospíšilová a Jana Votroubková.

 

Úterý 12. března POSED Setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody

18.00 │ Restaurace Na Baště, Dobrovského 26

Předjarní příležitost pobavit se s našimi členy a příznivci, které znáte, nebo teprve poznáte, do útulné hospůdky v centru města. Zjistěte, co už letos proběhlo a co se chystá. Členové, kteří už stihli zaplatit letošní příspěvek, na Posedu dostanou členské známky. Přijďte, kdy chcete, a odejděte stejně tak. Vstup je pro všechny zdarma.

 

 

Pátek 15. března DO PŘÍRODY VE MĚSTĚ Procházka z Bělidel do Bystrovan

16.30 │ zastávka tramvaje č. 4 "Bělidla".

První organizovaná vycházka po trasách projektu Do přírody ve městě v novém roce. Zájemci si budou moci spolu s Martou P. Perůtkovou a Hynkem Pečinkou projít olomouckou čtvrť Bělidla, seznámit se s její historií a drobnými památkami a následně vyrazit podél řeky Bystřičky přírodním parkem do Bystrovan. Cestou čeká účastníky několik zastavení, v Bystrovanech zajímavá náves a v cíli jedna ze dvou útulných hospůdek.

Trasa má asi 4,5 km, v 18.00 budeme v Bystrovanech. Zpět do města odtud v rozumných intervalech jezdí autobus č. 15, kterým jste u hlavního nádraží za čtvrthodinku. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 23. března SPORT Přátelský jarní pingpongový turnaj s něčím navíc

10.00 │ Areál TJ Sokol Bělidla, ul. Táboritů (prezence od 9.30 hod.)

Zveme všechny zájemce o rekreační stolní tenis na přátelský jarní turnaj neregistrovaných hráčů doplněný střeleckými pokusy z kuše a foukačky. Pravidla turnaje budou upřesněna podle počtu přihlášených. Hlásit se můžete do úterý 19. 3. 2019 včetně na e-mail dvorakova.avi@seznam.cz.

Startovné: 50 Kč pro členy Přátel přírody, 80 Kč pro hosty

Drobné občerstvení si doneste sebou. Na Pavilonku je k dispozici rychlovarná konvice. Rovněž lze využít hospůdky Na Blajchu (asi 200 m). Akci pořádají Iva Dvořáková (ping pong) a Lenka a Tomáš Pospíšilovi (střelby).

 

Úterý 26. března SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Poetika houpacího koně

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Všechno na světě nemusí mít význam, proto se tentokrát zaměříme na úplný nesmysl - dadaismus. Při tomto setkání s knížkou vypneme naše rozžhavené mozky a zapojíme smysly. Na literaturu budeme koukat, budeme ji poslouchat, dotýkat se jí, čichat ji a možná i trochu ochutnáme. A krom toho nás čeká i kraťounký workshop, odkud si každý odnese vlastní dada báseň.

O houpacích koních pohovoří Hynek Pečinka a Přemysl Štrajt j. h. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 30. března EXKURZE Na jižní Moravu za krásou mandloní

6.50 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.09 směr Brno)

Druhý jarní víkend vyjedeme na Jižní Moravu, podívat se na unikátní a ve střední Evropě největší mandloňový sad v Hustopečích u Brna. Snad nám bude štěstí přát a 1200 zdejších mandloní už bude kvést. Sad a jeho okolí si projdeme po jedné ze zdejších naučných tras o délce kolem 10 km, mimo jiné se na okolní Pálavské vrchy podíváme ze zdejší 14 metrů vysoké rozhledny. 

Akci vedou Hana Hulíková a Jana Votroubková, návrat do Olomouce je plánován do 19 hod.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.