Březen 2022 s Malou liškou

21.02.2022 16:15

K účasti na našich březnových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Dopředu se hlásit je třeba JEN u označených akcí, jinak stačí přijít na sraz. Prosíme, pro vaši i naši bezpečnost dodržujte při účasti aktuálně platná vládní protiepidemická opatření pro hromadné akce a spolkovou činnost.

 
 

Pátek 4. března :: PRO ČLENY Vycházka za hudbou: Vyhánění dlouhé zimy

16.00 | sraz zast. busu Velký Týnec, sokolovna (bus z Olomouc hl. nádr. H: 15.41, aut. nádr. podchod: 15.46)

Od autobusu vyrazíme na procházku lesem Chlum mezi Velkým Týncem a Krčmaní. Cestou vystoupáme na vršek Hradisko s mohylou, mineme Chlumský rybník a dojdeme do vsi Krčmaň. Trasa má cca 8 km, 2 hodiny chůze: mapy.cz/s/hupazavahe. Na jejím konci je v Hospůdce U Kostela připraveno posezení s hudbou z našich řad. Poslední bus do Olomouce odsud jede ve 22.05. Lze i vycházku vynechat a přijet jen do cíle, ale byla by to škoda.

Akci pořádají Hynek Pečinka a Jarda Jiřík.

 

Úterý 8. března :: ÚTERNÍ PROCHÁZKA Hledání jara v Pomoraví

8.15 | sraz vlevo v hale hl vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Kouty n. Desnou)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Ze Střeně půjdeme přes Litovelské Pomoraví, kde už kvetou sněženky a uvidíme i bledulky, do Litovle, kde si dáme kafíčko nebo oběd. Celkem ujdeme 9 km po rovince, pomalu a v klídku.

Akci vede Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Úterý 8. března :: POSED - setkání členů a příznivců: O nejlepší pomazánku

18.00 | Nový Fox club (alias Klub pro seniory Pavelčákova 21), vstup z Uhelné ul. od restaurace Morgan

Březnové posezení našich členů a příznivců, Posed, ozvláštníme drobnou soutěží „O nejlepší pomazánku“. Soutěžící se nemusejí předem hlásit, stačí přijít a předložit tři rohlíky na kolečka natřené pomazánkou vlastní výroby a ozdobené podle chuti. Přítomní ochutnají, obodují a výherce odejde s drobnou odměnou. Kdo nepřijde soutěžit, může donést něco tekutého na zapití pro sebe i pro ostatní. A k tomu bude možnost zaplatit členský příspěvek a dostat členskou známku a průkaz.

 

 

Sobota 12. března :: TURISTIKA Zřícenina hradu Brníčko

8.35 | sraz vlevo v hale vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.56 směr Šumperk)

Půjdeme z Postřelmova přes Markovice na zříceninu gotického hradu Brníčko, ležící na kopci nad stejnojmennou obcí. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.  Z hradu, podle počasí a kondičky zúčastněných, budeme pokračovat do Bludova, nebo si trasu prodloužíme do Šumperka, odkud se vlakem vrátíme zpět do Olomouce.

Kratší trasa měří 12 km, delší 17 km. Po cestě je v Brníčku hospoda u Kouřilů, kde se můžeme občerstvit, ale radši jídlo a pití s sebou. Předpokládaný návrat do Olomouce je nejpozději do 18 hod.

Akci vede Alena Šnejdrlová, která se na vás těší. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

Trasa z Postřelmov, žst. do Bludov, žst. -- 12,1 km • 3:45 h, https://mapy.cz/s/fahalarelo

Trasa z Postřelmov, žst. do Šumperk -- 17,2 km • 5:30 h, https://mapy.cz/s/punojuzeza

 

Čtvrtek 17. března :: CESTOVATELSKÝ VEČER Petr Hruban - speleolog a fotograf

18.00 | Nový Fox club (alias Klub pro seniory Pavelčákova 21), vstup z Uhelné ul. od restaurace Morgan

Sanitář prostějovské nemocnice Petr Hruban vydal dvě knihy fotek z moravských jeskyní a štol. Je vášnivým fotografem a speleologem, který kvůli vydání dvou fotoknih prolezl téměř 100 kilometrů štol na Jesenicku a jeskyní na Moravě. Besedu s ním doprovázenou velkoformátovým promítáním si můžete poslechnout i vy.

Akci domluvila Marcela Hoffmanová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 19. března :: SVÁTEK JARA Vynášení Morany z Krčmaně

11.30 | odjezd z autobusového nádraží Olomouc (příjezd do Krčmaně 11.53), nebo vlastní doprava jinak

Ve 13 hodin vyrazí z návsi od kostela obcí kostýmovaný průvod, doprovázený živou dechovou kapelou, jehož čelu bude vévodit velká Morana.  Veselá skupina navštíví předem domluvené domácnosti a dojde za obec k mostku, kde bude zavržena Morana, a do se průvod vrátí se symbolem přicházejícího jara, nazdobenými zelenými větvemi. V hospůdce na návsi pak bude připraveno tekuté i masité občerstvení a veselí bude pokračovat podle chuti každého z účastníků.

Připojujeme se k akci pořádané obcí Krčmaň, přáteli obce a dalšími milými lidmi, mj. našimi členy Jardou a Katkou Jiříkovými. Prvorepublikové a jiné kostýmy a dobrou náladu s sebou!

 

Úterý 22. března :: ÚTERNÍ PROCHÁZKA Kosířské lomy

8.15 | sraz vlevo v hale hl vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.34 směr Senice n. H.)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Přírodní památka Kosířské lomy, území utvářené těžbou vápence, je porostlé cennými suchými trávníky. Významný je výskyt ohroženého koniklece velkokvětého. Z vlaku se vydáme do kopečka až k lomům, které si prohlédneme, a budeme pokračovat do Třebčína na kávičku a vláček. Celkem ujdeme 6 km.

Akci vede Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.