Broučkův kraj nabídl zážitky z letní přírody

24.06.2015 15:30

Navzdory předpovědi počasí jsme si v sobotu 20. června užili to pravé letní počasí, i když při nižších teplotách, než bývá v tuto dobu běžné. Pozvání k terénnímu průzkumu kraje v okolí Valašského Meziříčí, kudy chodil, kde žil a psal českobratrský kněz Jan Karafiát, přijalo 16 účastníků. Ty po valašských kotárech provedla Marta Perůtková. 

Vrcholem, který nás čekal lehce za polovinou 20kilometrové trasy, byl evangelický kostel, který vypadal jako běžná valašská chalupa. Zde v 70. letech 19. století působil právě Jan Karafiát, autor dodnes populárních Broučků. Těm patří i naučná stezka, jejíž tabule si všímají místní přírody a představují jednotlivé postavy z této dětské knihy.

Nepršelo ani trochu, celý den jsme byli na cestě z Valašského Meziříčí do Brňova s drobnými přestávkami u drobných památek přírodních i lidských, s větší pauzou v Karafiátově kostele a restauraci ve Velké Lhotě. Našli jsme moc hezkou kešku, přemohli výšku skaliska Medůvka, spočítali skoro všechny turistické značky, nespadli do Bečvy, celou trasu v pohodě ušli a stihli zpáteční autobus i vlak. Zkrátka - další povedená sobota, kdy jsme udělali něco pro tělo i duši.

Fotky z výletu jsou zde.