Budapešť v adventním hávu byla jedinečná. Není co dodat

08.12.2016 20:35

Dva týdny poté, co jsme se vrátili z  objevování přírody v Praze  (a že tam je!), jsme se vydali do adventně naladěného hlavního města Maďarska. Po Vídni a Krakově, které jsme navštívili v předchozích dvou letech vždy začátkem prosince, padla letos karta Budapešti. A hned, když jsme tam v sobotu 3. prosince kolem poledne dorazili, věděli jsme, že to nebude neproměněná šance.

"Náš" minibus, který vezl 19 zájemců o historii Budapešti a její termály, nejprve zastavil u městské tržnice. Zde jsme poznali široký záběr maďarské kuchyně, protože tu byly snad všechny suroviny. V přízemí syrové, na patře už uvařené v nabídce přehršle stánků, které jsme nevynechali. A pak hurá na hotel! 

Po chvilce na ubytování jsme pod vedením Marty vyrazili na prohlídku města. Bydleli jsme v kopci pod hradem, a proto jsme se logicky napřed věnovali naší straně Dunaje. Habsburský hradní komplex byl i přes všudypřítomnou zimu úchvatný, stojí za to si ho projít za příznivějšího počasí a klidně na celý den. Tolik času jsme ale neměli.

Předtím, než se setmí, což bývá v tomto čase brzy, jsme měli za cíl dojít do centra města. U katedrály v centru Pešti jsme byli včas. V pět hodin začala světelná show s anděly a dalšími motivy promítanými na kostel i náměstí. Atmosféru doplňovaly stánky s pečenými kaštany, svařeným vínem a maďarskou kuchyní.

Po chvíli jsme pokračovali nejstarší trasou metra na náměstí Hrdinů, kde je sloup s jezdeckými sochami náčelníků původních maďarských kmenů, které před staletími přišly na území Uher. Na pozadí nám k seznamování s nimi svítil Vajdahunyádský hrad. Večer jsme zakončili v hospůdce se slovinským pivem a maďarskými specialitami.

Neděle 4. prosince patřila termálům a objevování zbytku města, jak kdo chtěl. Proto naše výprava zvládla být v jeden čas na několika místech: v tureckých Královských lázních (Király fürdö), velkolepých Széchenyiho lázních, na Markétině ostrově i na obhlídce reprezentativních staveb podél Andrássyho třídy. Na společném srazu u Parlamentu jsme si v rychlosti řekli, kdo co zažil, protože jsme spěchali za překvapením zorganizovaným naší cestovkou

Hádanka se za chvíli stala skutečností. To když jsme se na závěr zájezdu ocitli na lodi a měli okružní plavbu Budapeští jen pro sebe. K tomu vyhrávaly Straussovy valčíky a my jsme věděli, že už to prostě lepší být nemůže.

Bezva fotky z této bezva akce jsou zde. Běda, jestli si je neprohlédnete!