Červen 2017 s Malou liškou

25.05.2017 13:35

Naši předkové o šestém měsíci v roce, do kterého právě vstupujeme, říkali mimo jiné, že pláče-li červen a neoschne žitko, v zajících, koroptvích budem mít řídko. Podle dlouhodobé předpovědi ale (především ve druhé půlce měsíce) můžeme v červnu čekat stejné tropy, jaké panovaly na konci května. Takže co se týká zajíců a koroptví, můžeme se v klidu těšit na podzimní hony. Třeba té zvěře konečně na výřadu bude více než myslivců. 

Po této duchaplné úvaze se přesuňme k tomu, co vás může v červnu čekat ve společnosti olomouckých Přátel přírody. Nejprve a především oslava našeho svátku výletem na břehy Slezské Harty, překrásné vodní nádrže. Další červnová turistika povede na vrcholek Králického Sněžníku, který konečně dobudeme. Po kulturní stránce si s námi můžete užít další Muzicírování v parku opět s částečně jinými interprety, realizovat se na výtvarném workshopu, z nějž odejdete v omalovaných teniskách, a s knihomilci pobesedovat o tom, co zrovna čtete. Zařadili jsme také piknik v parku, kam lze přijít s vlastními kulinářskými výtvory. 

Zdá se, že našim červnovým programem opravdu příjemně vplujeme do léta.

 

Sobota 3. června (s variantou + neděle) DEN PRO PŘÍRODU Slezská Harta

turistická akce u příležitosti "Dne pro přírodu", svátku českých Přátel přírody a Týdne udržitelného rozvoje. Podrobnosti k akci jsou zde

 

Čtvrtek 8. června MUZICÍROVÁNÍ V PARKU W&S Band + Johnny a Pája

17.00 | Bezručovy sady - altán u Jihoslovanského mauzolea

Druhý letošní koncert v prostředí olomouckých parků proběhne v Michalském výpadu. Vystoupí již dobře známý folkrockový a bluesový W&S Band (Krčmaň/Olomouc/Slavíč) a po něm folkové duo Johnny a Pája (Olšany u Prostějova/Prostějov). Vstupné je dobrovolné, na každou z kapel vybereme do klobouku. Přijďte zažít kvalitní kulturní výkony v zeleni městských sadů!

 

Sobota 10. června TURISTIKA Výprava k pramenu řeky Moravy 

aneb Dobudeme Králický Sněžník 

Sraz 6.35 | vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 6.56 směr Jeseník)

V teplejším měsíci červnu se pojedeme trochu ochladit do hor. Výběr totiž tentokrát padl na nejvyšší vrchol stejnojmenného pohoří Králický Sněžník a zároveň místo, kde pramení řeka Morava a kde je sníh až osm měsíců v roce. Do výšky 1424 m n. m. si ze Stříbrnic vyšlápneme pod vedením Ivy Dvořákové a Petra Zatloukala. Ujdeme přitom kolem 15 kilometrů s přestávkou na oblíbené chatě Návrší. Návrat do Olomouce je plánován kolem 19 hodiny.

Příspěvek na akci: členové zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se domluvíme na nákupu víkendových jízdenek Olomouckého kraje.

Trasa výletu ke stažení zde.  

 

 

Úterý 13. června POSED Piknik v parku

17.00 | trávník za hudebním altánem ve Smetanových sadech

Máte nějakou svou oblíbenou buchtu, kterou rádi pečete, pomazánku na chlebíčky nebo cokoliv jiného, co se hodí i jako občerstvení na skoro letní posezení v parku? Přijďte se pochlubit a doneste svou „specialitu“ ochutnat přátelům na jarní piknik v trávě přímo v parku! Deky na sezení s sebou. Budeme tu od 17 hodin a uvidíme, jak dlouho vydržíme a kolik vzorků se sejde. 

Akci vedou Tonka Caleková a Hanka Hulíková, které se těší, s čím je překvapíte.  V případě nepříznivého počasí (zima, déšť) akce proběhne ve Fox clubu v Javoříčské ulici. 

 

Čtvrtek 15. června VÝTVARNÁ DÍLNA Barevné tenisky

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 - mezi restaurací Drápal a Výstavištěm Flora

Červnová výtvarná dílna slibuje tenisky jednu krásnější než druhou. "Pokud nechceš v létě chodit bosky, přijď si s námi omalovat své tenisky!" zvou na zajímavé téma Marcela Dosedělová a Lenka Pospíšilová. S sebou si účastníci donesou čisté bílé tenisky. Příspěvek na další materiál (kvalitní barvy) je 200 Kč.

Přihlašování nejpozději do 11. června na mail marcela.dos@email.cz.

 

Úterý 27. června SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Řekni mi, co čteš…

18.00 | Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 - mezi restaurací Drápal a Výstavištěm Flora

Červnové besedování o zajímavých knihách bude v režii účastníků. Máte možnost přijít s knihou (nebo hned s několika) pod paží a doporučit ji ostatním, nebo si přijít nechat poradit, co se zrovna hodí přečíst. A nad námi se bude vznášet motto Řekni mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi.

Těší se na vás Eva Sommerová a Lenka Pospíšilová. Vstup je volný.