Červen 2019 s Malou liškou

20.05.2019 11:09

Červen máme obzvlášť rádi. Už jen proto, že první sobota v měsíci připadá na svátek českých Přátel přírody, Den pro přírodu. Ani letos nevynecháme oslavu formou společného výletu, tentokrát nikam daleko - vždyť i kousek za Olomoucí je krásně. Hned prvního června zamíří směrem na jihozápad účastníc našeho zahraničního vysokohorského zájezdu - za krásami rakouských dvoutisícovek pojede 13 motivovaných žen a mužů do Korutan a na Salcbursko. Všichni se pak sejdeme v úterý 11. 6. na Posedu, kde si řekneme, jak jsme se měli a co plánujeme na nejbližší dobu. 

Ve druhé půlce měsíce června nás pak čekají dva méně náročné výlety a jedna akce pro náročnější turisty. Výlety povedou 15. 6. na zříceninu hradu Brníčko za Uničovem a také 22. 6. za kvetoucími orchidejemi na Valašsko. Něco přes 20 kilometrů našlapou v sobotu 29. června turisté v podhůří Hrubého Jeseníku. Ale ještě předtím nabídneme milovníkům kvalitní literatury životopisné povídání o dvou sochařích, kteří uměli ztvárnit myšlenku - v rámci Setkání s knížkou v úterý 25. 6. A pak už se rok 2019 překulí do druhé půle a my s ním.

Všechny naše akce jsou určeny nejen pro naše členy, ale pro širokou veřejnost všeho věku. Pokud není uvedeno jinak, není třeba se na akci předem hlásit a stačí jen přijít na sraz.

 

Sobota 1. června DEN PRO PŘÍRODU Výlet z Lošova přes Posluchov do Velké Bystřice

aneb kousek za humny přes hvězdárnu, vodní nádrž a na vodopád

8.45 │ sraz zast. MHD bus 11 Olomouc-Lošov

Svátek českých Přátel přírody – "Den pro přírodu" - půjdeme letos oslavit do blízkého okolí Olomouce. Vydáme se po jedné z tras našeho projektu Do přírody ve městě, a to kolem Lošova přes zdejší hvězdárnu a vodní nádrž Zlatý důl. Protáhneme ji ale ještě do Posluchova k tamním vodopádům a ještě dále do Velké Bystřice. Celkem našlapeme kolem 15 km a do Olomouce se vrátíme okolo 18. hodiny.

Akci vedou Hana Hulíková a Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na akci se lze domluvit na společných jízdenkách zpět z Velké Bystřice.

 

Sobota - čtvrtek 1. - 6. června ZAHRANIČÍ Dvoutisícovky rakouských hor

Poznávání přírodních krás a historických a kulturních památek rakouských regionů Korutany a Salcbursko. Více...

 

Úterý 11. června POSED Setkání členů a příznivců

18.00 | Restaurace U Morousů, Kateřinská 13

Tradiční příležitost bez předem připraveného programu. Přijďte se pobavit s našimi členy a příznivci, které znáte, nebo teprve poznáte, do útulné hospůdky v centru města. Zjistěte, co už letos proběhlo a co se chystá. Přijďte, kdy chcete, a odejděte stejně tak. Podle počasí budeme na dvorku, nebo vevnitř v lokále. Vstup je pro všechny zdarma.

 

Sobota 15. června VÝLET Na zříceninu hradu Brníčko

7.30 │ sraz vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd 7.47 směr Uničov)

Z vlaku vystoupíme v Libině, odkud půjdeme značenou trasou na malebnou zříceninu hradu Brníčko pocházejícího ze 13. století. Cestou uvidíme např. kapli sv. Antonína, Cikánský buk i krásný výhled na Strupšín -  kdysi nejmenší obec Zábřežska. Na hradě si můžeme opéct uzeniny z přinesených zásob. Pak nás čeká sestup do obce Brníčko s kostelem Narození P. Marie a občerstvení v hospodě u Kouřilů. (Kdo byl v Brníčku a nebyl U Kouřilů, jako by nebyl.) Dále nás cesta zavede do Postřelmova, kde po 15 km v nohách nasedneme do vlaku domů. Návrat do Olomouce cca 17.25. 

Na výlet s Vámi se těší Hana Vojáčková a Zdeňka Leinertová.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na akci se lze domluvit na společných jízdenkách. 

 

 

Sobota 22. června VÝLET Na Valašsko za kvetoucími orchidejemi

Sraz 7.30 | vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku v 7.51 směr Vsetín)

Ze zastávky Halenkov u Vsetína se vydáme Dinotickým údolím do Dinotic. Cestou budeme pozorovat  louky s orchidejemi, které by měly v tuto dobu vykvétat, i jiné vzácné květiny, živočichy a motýly. Kolem další rezervace Losový s teplomilnou vegetací dojdeme do vesnice Huslenky. Po 15 km zvlněnou beskydskou krajinou s menším převýšením odtud odjedeme vlakem domů. V Olomouci budeme nejpozději v 18 hodin.

Výlet vede Jana Votroubková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

 

Úterý 25. června SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Auguste Rodin - sochař, který tesal myšlenky

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2

Auguste Rodin byl francouzský nadčasový sochař přelomu 19. a 20. století. Sám překonal antiku a jeho dílo dosud překonáno nebylo. Jako první a jediný dokázal do kamene vtesat myšlenku, povahu a hnutí mysli. Zkrátka jeho sochy jsou jako živé. Román jeho života je více než barvitý, autoři velmi citliví a vnímaví. Besedu o Augustu Rodinovi si připraví Eva Sommerová, která jako zákusek představí Franze Xavera Messerschmidta – sochaře, který zápasil s duchy.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 29. června TURISTIKA Ze Šumperka do Hanušovic

7.40 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku v 7.56 směr Zábřeh)

Trasa červnové turistiky měří 20 kilometrů a vede ze Šumperka přes skálu Kokeš a vyhlídkové Městské skály a vrchol Smrk (742 m n. m.) s vysílačem na Nový hrad u Hanušovic, neboli Furchtenberk, vystavěný ve 14. století k ochraně zdejší obchodní stezky. Zde bude možnost si něco opéct z vlastních zásob a pak už sestoupíme do Hanušovic, kde navštívíme muzeum pivovarnictví a nepohrdneme místním pivem. Zpět v Olomouci budeme v 19 hodin.

Akci vedou Hynek Pečinka a Marta P. Perůtková. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společných jízdenkách.

členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na akci se lze domluvit na společných jízdenkách