Cesta z města tmou až k hradu a překvapení navíc

25.01.2012 20:24

Už nějakou dobu to chtělo něco netradičního. Využili jsme toho, že v lednu probíhá večerní pochod na hrad Helfštýn z Lipníka nad Bečvou, a přidali jsme k tomu několik vylepšení. V pátek 20. ledna odpoledne jsme vyjeli do Lipníka a v počtu 20 účastníků jsme napřed absolvovali krátkou prohlídku historického centra města, které mají v jeho renesanční podobě na svědomí Pernštejnové a taky zde bývala židovská čtvrť. Počasí ale nebylo nejideálnější, byla celkem zima a lehce mrholilo. Proto jsme prohlídku neprodlužovali a před šestou hodinou večerní jsme se odprezentovali ve Středisku volného času a vyrazili na trasu pochodu směrem k Týnu nad Bečvou.

Trasa měřila něco kolem čtyř kilometrů, během kterých jsme měli hledat kontroly s hádankami, jejichž řešení jsme měli zapsat do křížovky. Některé jsme nenašli, ale stejně jsme po dvou řádcích už věděli, že tajenka zní HELFŠTÝN. Takové zklamání! Ještě že jsme s sebou měli různé pochutiny, jejichž konzumace nás udržovala v příjemném rozpoložení.

Prošli jsme Týnem a v kopci pod hradem Helfštýnem byl cíl pochodu. Zde jsme dostali čaj (zájemci i rum) a kdo si nezapomněl vzít špekáček, mohl si ho opéct na ohýnku. Spousta nás neodolala a vystoupala ještě až k mohutné hradní zdi. Pro účastníky pochodu bylo následně připraveno posezení s country kapelou v restauraci Pod Hradem. Zhruba polovina našich účastníků po krátkém ohřátí a rychlé večeři odjela autobusem v devět směrem Přerov. Zbylí výletníci přespávali v podkroví týnské školy, což jsme předem zajistili. Mohli si tak užít country rytmy a příjemnou atmosféru restaurace - a posléze i překvapivě mysliveckého bálu.

Tolik dojmů během několika málo hodin, které dělily začátek a konec akce, jsme už dlouho nikde nezískali! Škoda, že fotky z akce jsou až moc rozmazané - zde.