Čeští Přátelé přírody jedou do údolí horního Rýna. A my s nimi.

03.04.2013 11:01

U příležitosti zahájení kampaně Krajina roku (Landscape of the Year), kterou společně pořádají francouzští, němečtí a švýcarští Přátelé přírody na příhraničním území těchto tří států, vypravují jejich čeští partneři autobus. Do krajiny Černého lesa a údolí horního Rýna se vydá v úterý 9. dubna přes 60 účastníků z pěti našich členských organizací. Zastoupeni budou Přátelé přírody z Prahy, Liberce, Jablonce nad Nisou a taky z olomouckého klubu Malá liška. Z našich členů se účastní Dáša a Milan Hodúlovi, Ivanka a Květoš Janošíkovi, Hynek Pečinka, Jarek Skácel, Sabine Yildirim a Petr Trpaslík Zatloukal.

Během týdne, kdy budou mimo domov, je čeká poznávání kultury a přírody jihozápadního Německa - největšího německého vnitrozemského pohoří Schwarzwald - a přilehlého příhraničí. Vždy je připraven program pro ty, co raději chodí pěšky, jezdí na kole či se nechají svézt autobusem. Ubytováni budou v chatách Přátel přírody, což ještě umocní dobrý dojem z pobytu "mezi svými".

Jeden den stráví všichni ve švýcarské Basileji, kde proběhne slavnost k zahájení kampaně Krajina roku, na níž se očekává 800 členů hnutí Přátel přírody z celé Evropy.

Krajina roku je kampaň koordinována Mezinárodními Přáteli přírody už od roku 1989. Probíhá ve dvoletých cyklech vždy v příhraničí evropských států, kde působí národní Přátelé přírody. V roce 2013 - 2014 je Krajinou roku Údolí horního Rýna na pomezí Francie, Německa, Švýcarska. Předtím to byl Slovenský kras a Aggtellék karst na pomezí Slovenska a Maďarska. V letech 1999 - 2000 pořádali Krajinu roku čeští a bavorští Přátelé přírody v Českém lese.

Vždy jde o to, aby se v daném regionu posílilo porozumění mezi jeho obyvateli bez ohledu na státní hranice, zvýšil se zájem veřejnosti o místní přírodu a její ochranu. Probíhají společné kulturní a turistické akce pro veřejnost, ale také odborné konference a semináře a setkání místních samospráv z obou stran hranice. O kampani více zde...

Tak přejeme nejem těm našim šťastnou cestu tam i zpět, spoustu dojmů a žádné nehody!