Čtyři stateční a jedna zářijová sobota, aneb z Valmezu na kole domů

10.09.2018 15:44

Sobota 8. září ráno, je zataženo a já se na nádraží v Olomouci dozvídám, že povinná rezervace na kolo v rychlíku nějak nefunguje. Proto mě zavezli na osobák až do Přerova. Zde se potkávám s Petrem a osobním vlakem na čas přijíždíme do Valašského Meziříčí. Po telefonu se Zdenkou a Petrem L. se dovídáme, že máme tak hodinku času než přijedou. Vydali jsme se tedy na prohlidku města, nádvoří zámku, informační centrum a na kafíčko se zákuskem. Pak jsme čekali na nádraží na Leinertovy a po přivítání jsme se vydali na naši cyklo-cestu. 

Jako vždy je nejhorší  vymotat se z města a najít správný směr. Ale nakonec jsme to zvládli bravurně a objevujeme nádhernou krajinu, pěkné cyklostezky a počasí nám víceméně přeje. Jen co jsme se rozjeli, už zastavujeme po 15 km u občerstveni Jachta a máme "velikou žízeň". Další zastávkou mají být Teplice nad Bečvou (známé lázně - jejich léčebné pobyty jsou vhodné pro rehabilitaci oběhového a nervového systému a pohybového aparátu), ale zde je přelidněno, přestože se počasí v tuhle chvíli začíná kazit. Opravdu jen malinko sprchlo a my zastavujeme až pod hradem Helfštýn u Jadranu. Už máme hlad a nabídka jídla je vynikající - klobásy, žebra, steaky a jiné dobroty. 

Teď již za slunečného počasí dojíždíme do Přerova, kde nás Petr podél Bečvy vede "cestou-necestou" a ukazuje nám pěkná a hlavně nám neznámá místa v Přerově. Na chvíli zastavujeme u památníku věnovaného obětem letecké bitvy (v neděli 17. 12. 1944 se odehrála největší letecká bitva a zasažen byl i americký letoun, jehož trosky dopadly nedaleko Rokytnice a samoty Vrbovec).

Naším cílem se po domluvě všech stávají Věrovany, kde zastavujeme v restauraci U Radíka/Na vrchu. Zde se k nám přidává Zdeněk Zbožínek a zve nás ještě do místní cukrárny. Když jsme vše vypili a snědli, je čas rozloučit se a každý míříme domů, Olomouc, Přerov, Prostějov. Když přijíždím domů, tachometr ukazuje krásných 88 km. Na závěr jen můžu říct "byla to parádní jízda".

Marcela Hoffmanová

Další fotky z povedeného cyklovýletu najdete zde.