Den pro přírodu: Na cyklovýletě jsme se vyfotili i s liščím mládětem Leou

07.06.2021 20:22

V sobotu 5. června se uskutečnil první letošní cyklovýlet, který směřoval do hanácké obce Drahanovice a jejího okolí. Proč? Protože je tam toho hodně k vidění. Na startu u restaurace Rigani v Olomouci se ráno sešlo šest cyklistek a jeden cyklista, další cyklistka a jedna pěší se k nám ještě v Ludéřově přidala.  Po cestě jsme si prohlédli smírčí kříž v Topolanech a kamenný most přes Stousku v Ústíně. V cíli v Drahanovicích jsme jako první obdivovali zdejší Černou věž, která je pozůstatkem gotické tvrze ze 13. a 14. století. Naší pozornosti neunikla ani nápaditá výzdoba vedlejšího  miniamfiteátru, kde se právě chystala svatba. 

A potom znovu do sedel a vzhůru do kopce do místní části Ludéřov, kde už nás čekala dohodnutá prohlídka barokní sýpky. Spolku místních nadšenců a patriotů se podařilo tuto památku, pozůstatek tvrze ze 14. století, vrátit životu a vytvořit v ní zajímavou a pestrou expozici nejen z místní historie, ale také z vybavení dřívějších domácností. Při vstupu na zdejší půdu se člověk ocitne jakoby v bytě našich babiček či prababiček a může mj. obdivovat starou ledničku, do které se seshora dával led. Z barokní sýpky jsme znovu do kopce zamířili k menhiru, který nad Ludéřovem postavili zájemci o keltskou historii. Tady nás čekalo velké překvapení. Kolem menhiru a okolních stromů byly rozmístěny vázičky s růžemi, hořel zde oheň a vonné tyčinky. Co přesně se tu dělo někdy před naším příchodem  se nás zjistit nepodařilo, ale atmosféra tohoto místa byla o to magičtější. 

Od menhiru nás většina sešla a jen statečná menšina sjela dolů.  A o pár set metrů dál už nás čekal zlatý hřeb výpravy, návštěva Naší malé farmy, do jejíhož chodu je aktivně zapojeno několik dalších členů Malé lišky. Ti nás už čekali s připraveným ohněm, na němž jsme si opekli přinesenou uzeninu. Ze zdejších zvířat nejvíce zaujala malá prasátka a oslíci, statečná Naďa se i projela na koni. Třešničkou na dortu programu na farmě bylo fotografování s živou malou liškou, asi čtyři měsíce starou Leou. Více či méně ochotně s námi zapózovala na skupinové fotce, kterou jsme si připomněli Den pro přírodu, náš pohyblivý svátek české větve Přátel přírody. 

A jelikož na náš svátek vyšlo jako již tradičně docela horko, rozhodli jsme se zajet ještě do nedaleké Náměště na Hané, kde jsme svlažili hrdla zdejších výborným pivem. U pivovaru Jadrníček jsme zaparkovali pár minut předtím, než se přehnala vydatná dešťová nadílka. Po potřebném osvěžení pěnivým mokem i deštěm jsme cyklovýpravu oficiálně ukončili, jedna její část odjela přes Loučany na Olomouc a druhá se stočila do sousední Senice na Hané na vlak. Byl to zkrátka docela vypečený, ale zážitky nabitý den.

Za organizátory Hanka Hulíková. Výběr fotek z cyklovýletu najdete zde.