Do Králík mezi pampeliškovými loukami aneb výlet ve znamení žluté

16.05.2018 21:30

První květnou sobotu (5. 5.) přišel na řadu dlouho plánovaný výlet "Lehkým krokem pod Sněžníkem" kolem Červené Vody a Králík. Při něm bylo využito znalosti tamního prostředí naší členky Věrky Zatloukalové, která byla průvodkyní a vedla nás i po neoficiálních, ale o to zajímavějších, více či méně kopcovitých cestách. Například i po trasách běžkařských, ale hlavně mezi nádhernými loukami plnými rozkvetlých pampelišek. V sestavě osm dam a jedna malá slečna jsme si tak, některé po velmi dlouhé době, oživily umění plést z květin věnce.

Nejprve jsme vystoupily na rozhlednu Křížová hora (735 m n. m.) u Červené Vody, která stojí na místě teprve jedenáctým rokem. Když jsme se pokochaly úžasnými výhledy do okolí, pokračovaly jsme s  odbočkou k pramenu Tiché Orlice k další zajímavé rozhledně na vrchu Val, postavené v roce 2003 a sloužící zároveň jako telekomunikační věž. A to už jsme potom měly na dohled zlatý hřeb výpravy, mariánský poutní komplex Hora Matky Boží u Králík. Jeho zakladatelem a autorem názvu je tamní rodák, pozdější královéhradecký biskup Tobias Jan Becker, který už jako malý chlapec slíbil, že toto místo založí. Poutní komplex vznikl v neuvěřitelně krátké době čtyř let. Kostel byl posvěcen v roce 1700 a jeho středobodem je Milostný obraz Panny Marie Sněžné na hlavním oltáři.  

V poutním areálu jsme se „trefily“ do termínu početné svatby a tak jsme původně plánované občerstvení ve zdejší restauraci musely přesunout do Králík, do kterých jsme sestoupily strmou poutní křížovou cestou. No, opravdu to ti věřící neměli lehké - těžko říci, jestli je lépe šlapat nahoru nebo opatrně scházet dolů. V Králíkách v hospůdce na náměstí jsme naše putování ukončily s tím, že se do zdejší krásné přírody určitě zase někdy vrátíme. 

Několik fotek z výletu najdete tady.

Hana Hulíková