Do Litovle za kouskem historie i předjarní přírodou

01.03.2022 20:00

Městské hry, při kterých se zábavnou formou seznamujeme s dějinami, zajímavými místy a artefakty různých měst či městeček, se staly již nedílnou součástí našeho programu. Plníme při nich různé úkoly a zjišťujeme, co kde ve městě bylo či stále ještě je pozoruhodného, jací slavní rodáci či obyvatelé v něm žili atd. Nejinak tomu bylo i v sobotu 26. února, kdy jsme vláčkem vyrazili do nedaleké Litovle, známé též jako hanácké Benátky. 

Poklidnou a tak trochu ospalou atmosféru menšího města jsme poněkud narušili, když jsme pobíhali s papíry z jednoho jeho konce na druhý. Na první pohled jsme vypadali jako petiční výbor. Za to díky Lenočce, která desítku úkolů pro 12 účastníků připravila. A kdo jiný nám mohl zůstat v soutěžním seznamu jako fantom města, než slavný silák Gustav Frištenský, který žil v Litovli od roku 1917 a za manželku si zde vzal dceru sládka místního pivovaru?

Zhruba za dvě hodinky jsme všichni úkoly úspěšně splnili a sešli se na oběd v restauraci na náměstí. A i když počasí toho dne nebylo nejideálnější, rozhodla se polovina účastníků, že bude ještě pokračovat směrem přes lesy Litovelského Pomoraví do Střeně a přesvědčí se, jestli jsou v nich vedle sněženek i bledule. Byli jsme velice příjemně překvapeni, protože sněženek i bledulí byla hned kousek za Litovlí celá bílá pole něžné předjarní krásy. Tlející a vyvrácené stromy kolem nich zato připomínaly kulisy z hororů ve stylu nějakých příšer z bažin. A vedle nich ještě stromy okousané od bobrů. 

Poslední úsek cesty před Stření jsme pěkně zmokli. Vlak do Olomouce nám ujel před nosem, další jel až za hodinu a místní hospůdka měla také otevírat až za hodinu. A tak jsme zkusili zatelefonovat tamnímu hostinskému, jestli by pro nás neudělal výjimku. Udělal, přijel a díky němu jsme se mohli ohřát u kamen i osušit mokré oblečení a dát si pivečko či punč. A to jsme si hostinského ještě spletli s místním starostou, který chvíli předtím přijel na skok pro něco na sousední obecní úřad. Oba to ale vzali s humorem. A to už byla dobrá tečka za dalším liščím výletem, ve kterém nechyběla historie, poznání, ani probouzející se příroda.

Ohlédla se Hanka Hulíková

Několik fotek z akce je zde.