Druhý domov zažil večer s detektivní atmosférou

28.01.2016 16:55

"Dámy a pánové, sezval jsem vás za jediným účelem... Někdo v této místnosti je vrah!" Těmito slovy uvedl Radek Hrachovec v úterý 26. ledna první letošní Setkání s knížkou, tentokrát na téma detektivních příběhů. Sešlo se tolik milovníků tohoto klasického žánru, že téměř úplně zaplnili literární kavárničku Druhý domov.

Začali jsme lehkým teoretickým úvodem, protože detektivka byla založena už E. A. Poem někdy kolem roku 1841, a za těch 170 let existence žánru toho bylo napsáno moc a moc. Přes velké klasiky jako Agathu Christie, sira A. C. Doylea a Eda McBaina jsme došli až k českým autorům, třeba modernímu Michalu Sýkorovi, autorovi Případu pro exorcistu.

Hodně jsme se zamýšleli nad severskými autory (Švédsko, Dánsko, Norsko), třeba Jo Nesbø a Stieg Larsson, jejichž příběhy jsou zvláštně perverzní. U Larssona se nám také líbily názvy jeho knih, které, bez ohledu na obsah, jsou okouzlující; Muži, co nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, a Dívka, která kopla do vosího hnízda, nebo v angličtině Girl With The Dragon Tattoo.

Lenočka projevila jisté znechucení nad mnohdy neobyčejně vynalézavými způsoby zabíjení a mučení nevinných obětí, pročež jsme se shodli, že polovina autorů musí být jistě sadisté. Teta Eva nám zase osvětlila důvody, proč detektivku příliš neuznává, ačkoliv při průzkumu zjistila spoustu zajímavých věcí o Agatě Christie.

Ke konci už se povídání zvrhlo k filmům a seriálům, vzpomněli jsme edici Smaragd, která měla 133 knížek, a vycházela od roku 1958 až do roku 1993, volně přešli k prolínání žánrů – sci-fi detektivky, a nakonec nám Radek přečetl jednu z povídek Karla Čapka – Čintamani s ptáky, ač ne čistokrevnou detektivka, má k ní velice blízko.

Kolem osmé hodiny jsme se začali rozcházet, ale protože Druhý domov je velice příjemné místo na posezení a povídání, rozcházeli jsme se skoro do půl desáté.

Co jsme kdy četli, najdete na České bibliografické databázi...