Dubnové Setkání s knížkou přineslo hody pro duši

09.05.2014 11:10

Knížka“ žije! Přišlo nás jen sedm, protože čtenářské lidstvo bylo decimováno jarními chorobami, nebo oslavami narozenin a následnými „následky“. Ale! Věřím tomu, že i jen dva lidé si o knihách a kultuře vůbec dokážou pohovořit vždy báječně.

Nejdříve Jirka donesl nahrávku nedávného rozhlasového hlásání Evy a Radka. Při reprodukci si  znovu prošli trémou a pocity neznámého. Malá liška má do Českého rozhlasu Olomouc vlastně cestu otevřenou a zajímavé vstupy můžeme nabízet i nadále. Je to dobrá propagace.

V krátké rozhlasové relaci zazněla i zmínka o dobrodruhovi-polárníkovi Janu Eskymo Welzlovi. Za vzpomínkou do jeho rodného Zábřeha se chystáme v termínu květnového Setkání s knížkou 27. 5. Proto jsme si vyslechli od Evy několik zajímavostí o Eskymovi předem, v klidu našeho klubu. Cestou vlakem nebývá totiž soustředění účastníků zájezdu příliš veliké. Ostatně v Zábřehu navštívíme polárníkovo muzeum.

Iva se při zmínce o Welzlovi  rozzářila a vybavila tvora podobného ražení jménem Matěj Kuděj (vlastním jménem Zdeněk Marian Kuděj). Je to náš polozapomenutý literát, překladatel, novinář, světoběžník-tulák, svobodomyslný magor, přítel Jaroslava Haška. Proto též bohém. Narukoval do 1.světové války, ale armáda ho propustila skrze předstíranou duševní chorobu. Patrně předobraz Švejka. Dílo M. K. je poměrně rozsáhlé, dobrý tip pro seznámení. Například Americké obrázky.

Liba při inventuře svých knih znovu objevila Haliburtona, jeho velkou cestu v Odysseových stopách a brázdách vln - Nádherné dobrodružství. Autor se postupně vmýšlí do hrdinových osudů, prociťuje návrat na Ithaku k věrné Pénelopé a masakr, který se tam odehrál. Starořecké báje jsou krásné a jejich hrdinové se projevují všemi vlastnostmi a pohnutkami, činy i přečiny, které známe u lidí i dnes. Nejsou to jen podivní panáci, pohani, které můžeme vidět na amforách z vykopávek. Kdo trochu báje zná, jako by se z pozdějších tisíců a tisíců knih o lidech nemohl dovědět nic nového.

Petr nám daroval svoje pocity a souznění s knihou Čtyři dohody (Miguel Ruiz). Záchrana lidstva a planety už dnes není v rukou lidí, natož nějakých „vůdců“. Jestli se to stát má, tak se musí vzedmout esoterická vlna. Vlna, která má počátek v toltécké moudrosti. Toto široké téma u nás rád a často prezentuje herec  Jaroslav Dušek. Je obdivuhodný a dovede jednoduše vystihnout logiku toltéků – vědců. Existuje mnoho záznamů z představení Duškova divadla Vizita, které je čistě improvizační. To si tedy nemůže jen tak někdo troufnout! Dušek jo.

Radek nezklamal a přinesl Stopařův průvodce po galaxii od Douglase Adamse. Z této parodie na sci-fi nám předčítal a my ho vyrušovali hlasitým neukázněným smíchem.

A něco osobnějšího: V neděli jsme dooslavovaly (Věra, Lída, Liba, Eva) některé několikadesítkaté narozeniny. První tři dámy dříve pracovaly v knihovnách a tak vlastně oficielní Setkání s knížkou v úterý pokračovalo neoficiálním nedělním. Konzumace dobrého pití, jídla a duševní potravy knižní tvoří výborné menu.

A ještě jednou staré Řecko. Tentokrát v jeho barokním chápání, s barokní hudbou v barokní opeře, v barokním sále Hradiska, se současnými umělci a barokními loutkami. Libreto pojednává o Diových záletech, které se k baroku velmi hodí. Dva soubory, hudebně pěvecký a loutkoherecký vytvořili úžasné představení (Calisto – F. Cavalli), plné humoru a moderních gagů. Starodávné loutky na jevišťátku např. dělají stejné pohyby jako herci-pěvci, kteří je ozvučují. Umělecká vedoucí celého projektu, světoznámá Jana Semerádová je spřízněná s Mackem, takže jsme dostaly na 6. května dva volňásky a ozdobily jsme i místní honoraci.

Čtení a kultury není nikdy dosti, zážitky se v duši násobí a nikdo Vám je nevezme!

 

Nadrásala teta Eva.