Dušičkový výlet po stopách známého malíře

08.11.2019 17:22

V sobotu 2. listopadu se vydala sedmičlenná skupinka Přátel přírody vlakem do České Třebové na výlet po stopách Maxe Švabinského. Celou cestu nás provázelo typické dušičkové počasí, mlha, mrholení, ale na dobré náladě nám to neubralo. V České Třebové jsme prošli pěkný park Javorka s rybníčkem a sochou vodníka, kolem několika moderních soch a již jsme funěli do pořádného kopce do oblasti, která se nazývá Hory. Je zde kaple Panny Marie Pomocné s Křížovou cestou, pod kterou vytéká léčivý pramen. Dříve zde stály věhlasné lázně. 

My jsme se pro jistotu v tom nevlídném počasí posilnili také léčivým, ale ohnivějším pramenem z vlastních zdrojů. I když jsme lišky, nepokračovali jsme dál tzv. Liščí stopou, která vede na Kozlovský kopec, ale odbočili jsme k pravěké osadě Křivolík. Všech sedm nás ale přehlédlo šipku, velkou jako vrata, a odbočili jsme na opačnou stranu. Po kilometru chůze lesem jsme naštěstí potkali běžce, který nás nasměroval správně. V osadě Křivolík již nebyla žádná zvířata, ale zato se topilo v pravěkých pecích a v chýších bylo teploučko. Pobývala tam skupinka mladých dobrovolníků, kteří zablácení od hlavy až po paty, nosili dlouhé klády jako mravenečci. Ještě pár fotek a honem směr Kozlov, abychom nevyfasovali také nějakou kládu. 

Uprostřed vesničky Kozlov stojí krásná dřevěná malovaná kaple z poloviny 18. století. Střecha i stěny jsou pokryty šindelem. Vesnice je spojena s dílem malíře Maxe Švabinského, který sem jezdíval na chalupu rodičů své manželky Ely. Toto lidové roubené stavení stojí na samém konci vesnice. Štít domu zdobí malba „Svatý Václav přijímá dary“. Něco jsme si pověděli o životě tohoto malíře a zase do kopce na Kozlovský kopec. Na něm se nachází zrekonstruovaná Chata Maxe Švabinského, která slouží jako restaurace a ubytovna. Tam jsme strávili hodinku a půl v teploučku u výborného jídla a pití a neradi jsme se potom vydali na zpáteční cestu. 

Byly to jen 3 km do České Třebové lesem, ale z kopce a po mokrém listí to dost klouzalo. Míjeli jsme kovovou rozhlednu, která již byla zavřená, ale stejně bychom v mlze nic neviděli. Příště. Nedivíme se Maxi Švabinskému, že si tento kraj zamiloval, je opravdu kouzelný. Výlet se všem líbil a nikdo nelitoval, že neseděl raději doma v teple u kamen, k čemuž počasí toho dne vyzývalo. Jde jen o to překonat se a vyrazit.

Helena Jandová a Hana Hulíková

Výběr fotek z podmračeného výletu je zde.