e-Bulletin UNO: Chtěli zažít Banát, než ho "dobudou" hordy turistů

07.07.2013 21:15

OLOMOUC – Televizní dokument o krajanech, kteří před téměř dvěma sty lety odešli za lepším živobytím do nejvzdálenějšího koutu rakouské monarchie, aby tam nakonec našli ještě těžší životní podmínky než doma. To byl okamžik, kdy Marcela Moser z Olomouce začala snít, že se jednou podívá do rumunského Banátu. Podívala se tam za tři roky. A spolu s ní dalších deset účastníků expedice klubu přátel přírody Malá liška. Je tomu teprve pár týdnů, co se z Rumunska vrátili.

"Naši krajané se měli se stát dřevorubci a měli dostat pole k obdělávání. Když se ale po dvouměsíčním strastiplném putování dostali až do Banátu, našli tam prales. Nezbývalo jim nic jiného, než ho zkultivovat a pole si vydobýt od divoké přírody. Zaujala mě houževnatost zdejších lidí a okouzlilo také to, že naši krajané si i po tak dlouhé době udrželi svou identitu a českou řeč," vzpomíná Marcela Moser, jak se do Banátu zamilovala už přes televizní obrazovku.

 

Celý rozhovor vyšel v e-Bulletinu UNO vydaném dne 2. 7. 2013. Přečíst si ho můžete zde: Bulletin_UNO_2013_08-1.pdf (1015570)