Eliščinou stopou po hanácké placce

29.10.2018 19:31

Na poslední říjnovou sobotu, 27. 10., jsme zvolili nenáročnou vycházku po naučné stezce Elišky z Kunštátu, která vede kolem Senice na Hané, Cakova a Seničky. Vyšli jsme od vlakového nádraží v Senici na Hané, kde nám vedoucí výpravy Tonka Caleková prozradila něco o dávné majitelce zdejšího kraje. 

Eliška z Kunštátu byla manželkou Hynka Pňovského ze Sovince a žila pravděpodobně v letech 1410 - 1480. Obývala prý lysovský dvůr mezi Seničkou a Cakovem, který později rozparcelovala a prodala obyvatelům Seničky, čímž je zbavila povinnosti robotovat na jejích pozemcích. I díky tomu se stala velmi oblíbenou u místních lidí, kteří dodnes udržují legendu o její dobrotě a zbožnosti. Každý den prý jezdívala na bohoslužbu do Senice cestou, která se dodnes nazývá Eliščina. A říká se o ní, že nikdy nezaroste trávou. 

I my jsme se prošli tamní hanáckou rovinou, v níž jsme mimo jiné vedle sochy sv. Tomáše obdivovali smírčí kříž se znakem meče, k němuž se váže pověst o dvou rozhádaných sedlácích. Nadchnul nás také pěkný areál se zázemím nedaleko Senické skály, kde jsme si opekli nezdravé, ale o to chutnější uzeniny. 

Jenže počasí neporučíš. Dle předpovědi začalo skutečně před polednem kapat, a tak jsme se nakonec z naučné stezky stočili z lesa do nedaleké Náměště na Hané, kde jsme největší liják v pohodě přečkali v tamním vyhlášeném pivovaru Jadrníček. Odtud už to potom bylo jen kousek na nádraží a hurá domů! A protože se blížil halloween, došlo ten den i na naše oblíbené masky, jimiž jsme zpestřili pobyt ve vlaku nejen sobě, ale i dalším spolucestujícím.

Za spokojené účastníky Hanka Hulíková. Fotky z výletu jsou zde.