Expedice Krušec objevovala krásnou přírodu a drsnou historii Krušných hor

05.08.2021 18:35

Opět po roce jsme vyjeli na týdenní expedici - turistický pobyt spojený s objevováním cizího kraje a příběhů lidí, kteří v něm žili nebo žijí. Ta letošní se pod názvem Expedice Krušec zaměřila na poznání střední části Krušných hor. V kraji kolem Jáchymova jsme strávili sedm dní, od soboty do soboty 24. - 31. července 2021. Patnáct účastníků naší akce mělo základnu v Horské chatě Akademie nad Jáchymovem, kde obývali pěkné pokojíky a užívali si chutné polopenze. Za poznáváním zdejších míst jsme vyráželi pěšky přímo od chaty, linkovým autobusem a někdo občas i autem. Nikde jsme nebyli spolu úplně všichni, ale to bylo normální, protože každý si mohl akci přizpůsobit svému tempu, chuti i zájmům. Každý zvládl vidět spoustu zajímavých míst a odváží si zajímavé zážitky.

Prošli jsme Jáchymov i stezku Jáchymovským peklem, upomínající na komunistické lágry a jejich vězně. Navštívili jsme zdejší štolu č. 1 dolu Rovnost a nejodvážnější z nás absolvovali i několikahodinovou adrenalinovou prohlídku dolu Johannes nad Božím Darem. Zdolali jsme čtyři vrcholy s rozhlednami - Plešivec (1028 m n. m.), Klínovec (1244 m n. m.), Blatenský vrch (1043 m n. m.) a Háj u Aše (752 m n. m.). Váleli jsme se v lázeňském wellnessu. Prošli jsme se podél celého historického Blatenského vodního příkopu, který v délce 13 kilometrů spojuje Božídarské rašeliniště a Horní Blatnou. Navštívili jsme Aš, Boží Dar, Horní Blatnou, Karlovy Vary, Ostrov a další horské vesničky, osady a městečka. Čárku máme i za druhou nejvýše položenou vlakovou stanici u nás - Pernink - a za židovský hřbitov v Hroznětíně. Z lesů jsme odnesli kilogramy hub a jen o něco málo méně borůvek, jahod a malin, protože jsou lehčí a menší. Naši kytaristé na konci akce dostávali do obou rukou křeče, jak intenzivně každý večer hráli. Zapálili jsme dva ohně, jeden špekáčkový a druhý jakoby trampský. A u toho všeho jsme se měli báječně a zmokli jsme jen jednou!

Rádi jsme během svého týdenního poznávání Krušných hor podpořili skvělé domácí v Horské chatě Akademie, kde jsme bydleli a jedli, pana hostinského v Krmelci se Sedmým schodem a skvělými honzovskými buchtami a všechna další místa, která jsme aspoň na chvilku poctili svou přítomností. Do Krušných hor musíme zas někdy ještě jednou!

 

Výběr fotek z Expedice Krušec najdete zde. Pokud by se vám při prohlížení fotek zdálo, že některé místo už jste viděli v jiný den, je to v pořádku. Naši účastníci se na některé trasy a místa vydávali v různých dnech a časech a nebylo v silách správce webu seřadit fotky podle míst. Proto zůstávají v pořadí podle času, kdy byly pořízeny.

 

PS: A co je ten krušec z názvu expedice? Krušec označuje hroudu nerostu, rudný kámen. Výrazy krušec, kruch, kroch vznikly ze slovesa krušit, což znamenalo původně drtit, rozmačkávat. Krušec byl odlomený kus rudy, kruch bylo odlomený kus soli k lízání pro zvěř, krušina je odlomený kus chleba či keř, který má křehké a lámavé dřevo. Původní význam slova krušit rozšířilo svůj význam na drcení abstraktní - drcení životem, osudem, těžkou prací. A přesně takové jsou Krušné hory, jejich krajina, historie i zdejší lidé.