Hrad Brníčko byl opět dobyt, podruhé v historii Malé lišky

15.03.2022 20:35

V předjarní sobotu 12. března jsme v počtu patnácti vyrazili na fotogenickou zříceninu hradu Brníčko. Pod vedením ostřílené turistky Aleny Šnejdrlové se nám nabídly dvě trasy. Ta kratší vedla z Postřelmova do Brníčka a odsud do Bludova. Delší trasu si vybrali ti, kteří z torza hradu pokračovali směrem do Šumperka. 

Po zdolání jednoho až dvou kopců (podle chuti a kondice jsme se opět rozdělili na dvě skupinky) nás na samém začátku obce Brníčko čekala ještě narychlo domluvená exkurze v místní ovčí farmě, kde jsme obdivovali malá, čerstvě narozená jehňátka a někteří z nás si nakoupili sýry z místní produkce. 

Romantická zřícenina hradu, jehož historie započala v polovině 14. století, nás přivítala za krásného slunného počasí, i když vítr byl občas ještě studený. Plni nadšení jsme rozdělali oheň na jednom z četných ohnišť a opekli si nezdravou, ale o to víc chuťově zajímavou uzeninu a zapózovali jsme pro fotografování na místě, kde se tato činnost přímo nabízí. 

Po občerstvovací a fotografické pauze už se naše cesty rozdělily na dvě skupiny, v zásadě přesně napůl. „Odpadlíci“ se šli dolů do obce přesvědčit, jestli místní hostinec U Kouřilů obhájí svou dobrou pověst a ti zdatnější turisté vyrazili směrem k Šumperku.  

Co se týče zkušenosti „odpadlíků“, je třeba konstatovat, že U Kouřilů bylo dobře a nakonec i cesta do Bludova na vlak se nám líbila, protože vedla mj. zčásti lesem a kolem pěkného rybníka v Sudkově. Takže za nějaký rok se třeba vydáme na Brníčko potřetí.

Výběr fotek z výletu najdete zde.

Zaznamenala Hanka Hulíková