Ke svátku Přátel přírody jsme přispěli výletem do údolí Bystřičky

09.06.2020 09:42

Pokud jste se chtěli o první červnové sobotě přidat ke Dni pro přírodu, mohli jste si vybrat hned z několika akcí, které se konaly ve stejném termínu na různých místech v Česku. Tento svůj svátek neslaví členové a příznivci celostátního spolku Přátelé přírody na jednom místě, ale v lokalitách, kde působí jeho místní skupiny. Ty vždy v sobotu nejbližší 5. červnu, na který připadá Světový den životního prostředí, podnikají pod společným logem "Den pro přírodu" akce mající za cíl ukázat zájemcům o aktivní strávení volného času přírodu jako místo, kde lze dělat a zažít spoustu zajímavého. 

A nemusí to být zrovna nějak složité, aby z toho byl úspěšný den, který vám zvedne náladu. Tak se 6. června 2020 na Českolipsku po výletě kolem rybníků a skal opékaly špekáčky, na Jablonecku se vypravili na naučnou stezku prarodiče s vnoučaty a na Olomoucku proběhl společný výlet pěších turistů a cyklistů podél bývalé Jantarové stezky. Z ohlasů je zřejmé, že si to všichni moc užili a Den pro přírodu strávili tím, co rádi dělají a co si sami vymysleli. (Více o letošním Dni pro přírodu zde.)

Jak už jsme uvedli, skupina Malá liška přispěla k celostátnímu Dni pro přírodu výletem pro pěší i cyklisty „Za vodníkem na Bystřičku“. Akce byla součástí takzvaného retro cyklu, v rámci kterého si Olomoučtí letos připomínají desáté výročí svého založení a jdou po stopách úspěšných akcí z dřívějška.

Sobotní výlet do údolí řeky Bystřice, kterým ve středověku vedla Jantarová stezka od Baltu až do Byzance, navázal na úspěšnou akci z roku 2011. Tehdy byli na trase jen pěší turisté, ale v roce 2016 zkusili Lišáci kombinovaný výlet pro pěší i cyklisty a tahle verze proběhla i nyní, 6. června 2020, k plné spokojenosti všech 30 účastníků. Turisté vyrazili vlakem do Domašova nad Bystřicí, odkud ušli 15 kilometrů do Hrubé Vody podél řeky Bystřice razící si cestu skalnatým údolím. Cyklisté jeli po vlastních už z Olomouce přes pramen Těšíkovské kyselky a v Jívové sjeli do kaňonu Bystřice, kterým předjeli pěšáky, takže se obě skupiny podle plánu potkaly v cíli a společně připily na zdar Dne pro přírodu. Cyklisté pak ještě pokračovali dále do Olomouce, takže na konci trasy měli v nohách přes 60 kilometrů.

Na rozdíl od severních Čech účastníkům Dne pro přírodu na Olomoucku počasí přálo, a tak s Malou liškou zmoknul jen ten, kdo při brodění s kolem spadl do řeky.

Výběr z fotek od našich účastníků je zde.