Keramika z africké savany

22.01.2013 18:17

První letošní výtvarná dílna byla první z třídílného cyklu Africká keramika. Konala se v prostorách YMCA v Hodolanech a lektorkou byla Monika Tichá.

Sešlo se nás osm a atmosféra byla milá a tvůrčí. Monika nám ukázala spoustu drobných i větších předmětů z Afriky - misky a plody různých stromů a rostlin, také krásné motivy na látkách i originální korále. Prozradila nám, že v Africe byla několikrát a všechny věci, které jsme viděli, byly originály.

A pak jsme pracovali s hlínou. Jsou různé druhy hlíny – šamotová, mokrá, hladká atd. Po Moničině vysvětlení jakou hlínu použít, čím je možné zdobit, co použít jako inspiraci, jsme začali. Někdo dělal ošatku, jiná účastnice vytvořila dle originálu plod nějaké africké rostliny. Další zpracovali motiv africké keramické misky a Petra tvořila náušnice a korále. Lenka měla poněkud monumentální mísu. Monika byla velmi milá a radila na všech frontách. Ani nás neplácala přes prsty, když něco nebylo dokonalé (a to nebylo nikdy).

Byl to opravdu přátelský večer a už se těšíme na druhou část (7. února) – budeme glazovat naše výtvory a nově příchozí můžou taky něco uplácat. Třeba nějaký africký šperk.

Fotky z akce jsou zde...

Marcela Moser