Květen 2018 s Malou liškou

23.04.2018 16:27

Pátý měsíc letošního roku je tu a s ním taky jaro v plné parádě. Všechno naráz rozkvetlo a snad i tomu největšímu škarohlídovi se zvedla nálada. Možnosti, které nám letošní květen dal, mimo jiné dva státní svátky v pracovní dny, proto využijeme do dna. Naši skvělí organizátoři přichystali celodenní plavbu na raftech do čarovného Zástudánčí, na jednodenní turistice vás zavedou na zajímavá místa pod Králickým Sněžníkem, ale i hned za humny Olomouce. Přesně v půlce května proběhne tradiční neformální posezení našich členů a příznivců, možná i u kytar. Spousta našich členů se vydá společně s ostatními českými skupinami Přátel přírody na Slapy, kde proběhne víkendová dobrovolnická brigáda. Tečku za květnem obstará tradičně Setkání s knížkou, tentokrát pro fandy komiksu. 

Kromě Svátku práce (1. 5.) a Dne vítězství (8. 5.) oslavíme v květnu Den matek (13. 5.) a Mezinárodní den biodiverzity (22. 5.). Z květnových pranostik vybíráme: Májová vlažička - naroste travička; májový deštíček - poroste chlebíček. Takže tak! :-)

 

Úterý 1. května VODÁCKÁ Na raftech k soutoku Moravy s Bečvou

Jednodenní vodácká plavba jarní přírodou z Bolelouce do Lobodic. Více...
 

Sobota 5. května TURISTIKA Lehkým krokem pod Sněžníkem

Sraz 6.40 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 6.56 směr Jeseník)

První květnovou sobotu se vypravíme do oblasti historické česko-moravské zemské hranice. U Červené Vody vystoupíme na rozhlednu Křížová hora v Jeřábské vrchovině, odkud se nabízí fantastické výhledy do okolí.  Dále budeme pokračovat  kolem pramenu Tiché Orlice na rozhlednu Val u Dolní Hedče a zlatým hřebem našeho programu bude návštěva monumentálního poutního barokního areálu Hora Matky Boží u Králík. Průvodcem na 15 km dlouhé výpravě bude Věrka Zatloukalová, návrat do Olomouce je plánován kolem 19. hodiny.

Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť, na srazu se lze domluvit na společné jízdence.

 

Úterý 8. května DO PŘÍRODY ZA MĚSTEM Vodní křižovatky

Sraz 10.05 │ autobusová zastávka Horka (bus č. 18 z Tržnice v 9.42, bus č. 20 z Tržnice 9.47)

Mimoúrovňové vodní křižovatky neboli shybky jsou drobná vodní díla našich předků, která lze nečekaně objevit třeba při toulkách lesem. Nejblíže se s touto krásnou technickou záležitostí můžeme potkat hned u Horky nad Moravou, na území CHKO Litovelské Pomoraví.

Putování začneme v Horce a přes Loveckou chatu dojdeme do Hynkova (celkem cca 8 km). Odtud lze busem odjet do Olomouce (návrat v 15.00), nebo se projít domů pěšky. To už necháme na vás.

Akci vede Helena Polášková. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč. Jízdné si hradí každý zvlášť.

 

Úterý 15. května POSED - setkání našich členů a příznivců

18.00 │ Restaurace U Puškaře, Vídeňská 11

Pravidelné posezení (proto Posed) členů olomouckých Přátel přírody a jejich příznivců ve stylové restauraci v centru města. Přijďte zavzpomínat na proběhlé akce, dozvědět se o těch plánovaných a setkat se s námi jinde než v lese. Pro členy budou nachystány členské známky. 

Akce je otevřena pro každého, lze přijít i v průběhu večera.

 

Čtvrtek - neděle 24. - 27. května ZÁMECKÁ BRIGÁDA PŘÁTEL PŘÍRODY

Společná akce s ostatními skupinami českých Přátel přírody - dobrovolnická pomoc na zámku a v hospodářství na Slapech, turistika po okolí, společné chvilky, na které se nezapomíná. Více...

 

Úterý 29. května SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Český komiks

18.00 │ Fox club (v prostorách klubu pro seniory), Javoříčská 2 - tram 1, 4, 6 Okresní soud; mezi Drápalem a parkem

Rychlé šípy, Galaxie, Strážci, Malý bůh, Arnal, Lips Tullian nebo Ferda mravenec či Čtyřlístek, Barbánek a Zlatý kůň. Pokud vám to něco říká, tím lépe. Pokud ne, nevadí. Ať jste o těchto komiksových příbězích z pera českých scénáristů a kreslířů slyšeli, či neslyšeli, můžete se s nimi seznámit na květnovém Setkání s knížkou. 

Do tématu vás uvede a spoustu komiksů ukáže Hynek Pečinka. Příspěvek na akci: členové spolku zdarma, hosté 20 Kč.