Květen 2022 s Malou liškou

01.05.2022 16:02

K účasti na našich květnových akcích zveme všechny naše členky a členy a také veřejnost všeho věku a velikostí. Dopředu se hlásit je třeba JEN u označených akcí, jinak stačí přijít na sraz. Rádi vás uvidíme. Doufáme, že si vyberete! 

Program na celý měsíc ke stažení v PDF: 2205_malaliska_kveten.pdf

 

Úterý 3. května :: ÚTERNÍ PROCHÁZKA Na pivo s Jirkou

10.20 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 10.35 směr Hrubá Voda)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Projdeme se z Hluboček do Velké Bystřice, kde se od 14 – 16 h setkáme v Restauraci Mlýn s naším členem Jirkou Zatloukalem, který mezi nás kvůli dlouhodobé neschopence nemůže. Ale nebojte se, nekouše!

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Sobota 7. května :: TURISTIKA Na dva hrady do Chřibů

7.10 | sraz vlevo v hale vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.31 směr Staré Město na Moravě, zde přesedneme na autobus do Střílek)

V obci Střílky se nachází rozlehlý zámek, který bohužel není veřejnosti dostupný, ale zřícenina hradu Střílky je dostupná a tam povedou naše první kroky. Z hradu se vydáme Smutným žlebem ke studánce U Mísy, kde si můžeme doplnit zásoby vody. Od studánky je to už jenom kilometr na zříceninu gotického hradu Cimburk. Hrad je otevřený se vstupným 70 Kč.

Z hradu budeme pokračovat zalesněnou krajinou směr Kaple sv. Klimenta až do Osvětiman. Odsud pojedeme autobusem do Starého Města a vlakem do Olomouce. Předpokládaný návrat do 19.00.

Trasa měří necelých 18 km, převýšení 464 m a klesání 529 m. Po cestě není žádná hospoda, možná na Cimburku by mohlo být nějaké občerstvení, proto svačinu, pití a dobrou náladu s sebou.

Akci vede Alena Šnejdrlová. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

Trasa z Střílky, nám. do Osvětimany. • 17,8 km • 5:34 h • https://mapy.cz/s/puzedabuza

 

Úterý 10. května :: POSED – setkání našich členů a příznivců

18.00 | hospůdka Olomoucká citadela, Panská 8 (mezi Dolním a Žerotínovým náměstím)

Přijďte zjistit, jak se máme, a pokud nás ještě neznáte, můžete nás poznat při volném posezení. Pro členy příležitost domluvit se na nejbližší akce a zhodnotit, jak dopadly ty proběhlé. Tentokrát v prostředí historického měšťanského domu, kde je stylová hospůdka.

 

Čtvrtek – neděle 12. – 15. května :: VÝJEZD Cesta na sever – Krnovsko a Osoblažsko

Víkendové poznávání zajímavého koutu českého Slezska; drsný kraj, drsní lidé. Více zde.
 

Úterý 17. května :: ÚTERNÍ PROCHÁZKA Malý Kosíř

8.30 | na aut. nádraží Olomouc, na stanovišti č. 15 (odjezd v 8.40 směr Slatinice). Možnost přistoupit na Tržnici v 8.50 na nást. č. 4 a u FN v 8.57

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Projdeme se na vrchol Malého Kosíře, kde si upečeme špekáčky a pokocháme se (tedy snad) rozkvetlou bylinou vstavačem kukačkou, jehož nejbohatší populace na střední Moravě je právě tady.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.

 

Čtvrtek 19. května :: VÝTVARNÁ DÍLNA Jarní batika

17.00 | Nový Fox club (v klubu pro seniory Pavelčákova 21, vchod od vodních kasáren naproti rest. Morgan)

Výtvarná dílna s Lenkou Lenočkou Pospíšilovou. V našem Fox clubu bude vše nachystáno na tvořivý podvečer. Bližší informace a přihlášky na e-mailu lenocka@lutin.cz.

 

Sobota 21. května :: TURISTIKA Pochod Pivovarská čtvrtka, Hanušovice

7.30 | sraz vlevo v hale vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.47 směr Jeseník). Na srazu je možno se domluvit na skupinové jízdence se slevou.

Pivovarská čtvrtka je ojedinělá turistická akce, kterou pořádá hanušovický pivovar Holba. Rozdělíme se do dvou skupin podle zdatnosti, registrujeme se v pivovaru a půjdeme trasy 10 a 16 km v okolí Hanušovic. Následně se obě skupiny setkají opět v pivovaru, kde všechny trasy končí a kde je kulturní i pivní program. Odjezd zpět do Olomouce samostatně, nejpozději v 18.00 hod, příjezd do Olomouce v 19.00 hod.

Startovné (zaplatíte v pivovaru na startu): 120 Kč, děti mají slevu. Na startu bude účastníkovi vydána mapa, občerstvení, poukázky na nápoje a odměnu v cíli.

 

Sobota 28. května :: VODÁCKÁ Májovým Pomoravím na raftech

Po několika letech se vracíme k příjemné tradici, jarnímu splutí Moravy na raftech. Tentokrát poplujeme trasu z Mohelnice do Litovle, která má 15 km (4 – 5 hodin plavby). Poplujeme za každého počasí přes chráněnou oblast. Na začátek trasy se dostaneme vlakem, z cíle trasy domů taktéž.

Akci, která je určena pro středně zkušené vodáky, vede Zdeněk Zbožínek. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody 250 Kč, hosté 280 Kč. 

Přihlášení předem online zde.   Poté, co dostanete mail s potvrzením rezervace místa, uhradíte poplatek. Teprve pak jste závazně přihlášeni a dostanete bližší informace ke srazu a průběhu akce. AKCE JE OBSAZENA. Podrobnosti pro přihlášené zde: info_RAFTY.pdf (812 kB)

 

Neděle 29. května MĚSTSKÁ HRA Od filmu k pohádce, Kroměříž

8.50 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc

Městská hra je delší procházka v širším centru některého měst(ečk)a, na čerstvém vzduchu, při které jednotlivci, dvojice i menší týmy zjišťují odpovědi na úkoly týkající se historie a současnosti procházených míst. Poznají město z často netušených perspektiv, jinak než běžný turista. Tentokrát tomu tak bude v Kroměříži, krásném historickém městečku. S sebou psací potřeby a dobrou náladu.

Akci vede Lenka Lenočka Pospíšilová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč. Přihlášení do 26. 5. včetně na e-mail lenocka@lutin.cz.

 

Úterý 31. května :: ÚTERNÍ PROCHÁZKA Ptačí rezervace Malá Lipová

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Nezamyslice)

Kratší výlety s názvem Úterní procházky jsou pro ty, kteří (už) nemusejí do práce. Tentokrát se vypravíme za krásným ptáčkem, který se zabydlel v bývalé pískovně. Uvidíme vlhu pestrou a její kamarádku břehuli říční.

Akci vede Helena Polášková. Účastnický příspěvek: členové Přátel přírody zdarma, hosté 30 Kč.