Leden 2019 s Malou liškou

20.12.2018 13:53

Kdo se v prvním měsíci nového roku zúčastní celého našeho programu, bude se moci na konci ledna ohlédnout za šesti akcemi, na nichž s olomouckými Přáteli přírody bude 10 dní z měsíce. Bude mít za sebou posezení v teple příjemné restaurace, po němž se začne těšit na naše vícedenní akce, ale i na ty kratší, které zatím máme naplánovány do konce dubna. Podívá se do Uničova, jehož kořeny sahají až za rok 1223. Na Cestovatelském večeru se aspoň na chvíli přenese na západ Španělska, do Galicie. Naučí se uvařit pravé ukrajinské jídlo. Bude běžkovat, sjezdovat a koulovat se na prodlouženém víkendu v Jeseníkách. A na konci měsíce se dozví o osobnosti a díle malíře Alfonse Muchy. Ten se ale bude mít, že?! 

Pojďte se mít s ním, přijďte za námi a užijte si náš program! Všechny akce jsou otevřené veřejnosti, předem se hlásit  musíte jen na kuchařský workshop a Lyžařský víkend. A těšte se na 4. ledna, protože "svatá Ida, ta dne přidá."

Leták s lednovým programem: 1901_malaliska_leden.pdf (389 kB)

 

Úterý 8. ledna POSED Představení programu na rok 2019 a mangusty liščí

18.00 │ Restaurace Na Baště, Dobrovského 26

První setkání členů a příznivců olomouckých Přátel přírody v novém roce proběhne ve znamení prezentace podrobností k našim vícedenním akcím, které plánujeme na rok 2019, a programu na první čtvrtletí. Taky představíme záměr sponzorovat dobrovolnými příspěvky našich členů a příznivců mangustu liščí žijící v zoo na Sv. Kopečku.

Vstup volný.

 

Sobota 12. ledna TURISTIKA Exkurze do Uničova

Sraz 7.30 │ vlevo v hale vlakového nádraží Olomouc hl. n. (odjezd vlaku 7.47 směr Šumperk)

První výlet v novém roce nás zavede do moravského královského města Uničov. Poznávání města zahájíme v Šatlavě - muzeu vězeňství, navštívíme i muzeum U Vodní branky, muzeum baroka a kostel. Na Masarykově náměstí si prohlédneme mariánský sloup, barokní a renesanční domy, barokní kašny a klášter minoritů. Na oběd zajdeme do restaurace U dvou císařů, kde se setkal Josef II. s pruským králem Fridrichem II. Uničov se tehdy stal na týden pomyslným centrem habsburské monarchie.

Návrat do Olomouce je plánován kolem 17. hod. Akci vedou Dagmar Fišerová a Helena Jandová. Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč. Na srazu se lze domluvit na společné jízdence se slevou.

 

 

Čtvrtek 17. ledna CESTOVATELSKÝ VEČER Galicie - skrytá perla Španělska

18.00 │ Fox club (klub pro seniory) Javoříčská 2 (zast. tramvají 1, 4, 6 Okresní soud)      

Galicie, to je především nespoutané a rozeklané pobřeží Atlantiku, bujná vegetace, čisté a upravené vesnice s domy obklopenými červenými či bílými kaméliemi nebo nádherné pláže s tajemnými skalisky. Ale také výborná kuchyně s vynikajícími mořskými plody. Galicie, to jsou i poutníci do Santiago de Compostela. Galicie, to je úžasná země s historickými městy a místy, která vám připomenou dávnou minulost. Máte-li chuť se v zimním čase trochu ohřát, přijďte na povídání s promítáním Jany Lujkové o dvou týdnech strávených této úchvatné části Španělska.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.

 

Úterý 22. ledna KUCHAŘSKÝ WORKSHOP Ochutnávka ukrajinské kuchyně

17.00 │ Klub pro seniory, Polská 57 (zast. busu 16, 17 U Botanické zahrady)

Pokračujeme v sérii kuchařských workshopů, kterými představujeme kuchyni našich spoluobčanů pocházejících z jiných zemí. Pod vedením Ludmily Uhlířové původem z Ukrajiny si uvaříme ukrajinský boršč a pelmeně. Zatímco budeme míchat, krájet, plnit těsto, Ludmila, která je učitelkou hry na klavír, nám k tomu zahraje a třeba si i zazpíváme.
Na akci je třeba se dopředu přihlásit do 18. ledna včetně u Heleny Jandové na e-mail: helenajandova@seznam.cz nebo na tel. 736 121 022.
Příspěvek na potraviny: členové Přátel přírody 80 Kč, hosté 100 Kč.

 

Pátek – pondělí 25. – 28. ledna ZIMNÍ ZÁJEZD Lyžařský víkend, Ostružná

Zasněžený pobyt pro fanoušky zimních sportů a jiných zábav. Více zde...

 

 

Úterý 29. ledna SETKÁNÍ S KNÍŽKOU Nevšední život Alfonse Muchy

18.00 │ Fox club (klub pro seniory) Javoříčská 2 (zast. tramvají 1, 4, 6 Okresní soud)

Alfons Mucha se rozhodl stát věhlasným malířem a také se jím stal. Uznává to celý kulturní svět. Jeho nový umělecký směr secese ovládl módu, životní styl veřejný i v domácnostech. Vše je ladné, krásné a objevné. Muchův životní román je nevšední, strhující. Pobýval v Evropě i v Americe, ale vždy měl v paměti Čechy a Slovanstvo a mnohé pro ně udělal v období před vznikem samostatné republiky.

Byl Mucha osamoceným géniem evropské secese, jak bývá představován, nebo je jeho výtvarná tvorba pevně zakotvena v umění své doby? I na takové otázky budeme pod vedením Evy Sommerové společně hledat odpověď.

Příspěvek na akci: členové Přátel přírody zdarma, hosté 20 Kč.