Lednové Setkání s knížkou bylo o člověku, který měl rád lidi

02.02.2018 10:38

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský šlechtic, letec, spisovatel první poloviny 20. století - ale především člověk, který měl rád lidi. Jako takového ho připoměla beseda z cyklu Setkání s knížkou, kterou jsme pořádali v úterý 30. ledna vpodvečer ve Fox clubu. O bohatém a dobrodružném, ale také právě proto předčasně ukončeném životě tohoto autora rozprávěla Eva Sommerová. Odraz příhod Saint-Exupéryho a jeho přátel letců a také autorovy filosofie v knihách, jež napsal, si vzal na starost Hynek Pečinka.

O autorově osobnosti v základu pojednává dobře zpracované heslo na Wikipedii. O tom, jak věřil v člověka a jeho svědomí vůči sobě samému, vůči ostatním, vůči celému lidstvu i k tomu, co je nad námi, pak vypovídá Saint-Exupéryho literární odkaz. Autor žil v době, kdy se neustále dělo něco nového, kdy člověk překonával svá dosavadní zjištění. Velkým symbolem je pro autora letadlo, umožňující, aby se člověk doslova povznesl a viděl svět z jiné, doposud neznámé perspektivy. Z perspektivy technické, překonávající výšky, dálky, hloubky, ale také z perspektivy duchovní, spojující doposud izolovaně chápané záležitosti do větších celků a dávající jim řád. 

Z knih Antoina de Saint-Exupéry obsahujících příhody letců, které zažili při objevování nových leteckých tras nad neobydlenou Afrikou či Jižní Amerikou, jsme v průběhu večera zmínili Kurýra na jih (1929), Noční let (1931) a Válečného pilota (1942). Knihy s filosofickým nábojem pak představují Země lidí (1939), Malý princ (1943) a posmrtně publikovaná Citadela (1948). Autor zemřel čtyři roky před jejím vydáním. Z většiny uvedených jsme slyšeli i ukázky, v případě Malého prince i audio ukázku v podání herce Eduarda Cupáka. Dvouhodinové seznámení s autorem a jeho dílem ukončily citáty z Citadely a 15 spokojených účastníků se rozešlo do lednové tmy a zimy s dobrým pocitem na duši.

Pokud přemýšlíte, jakou knihu od hraběte de Saint-Exupéry si přečíst, doporučujeme především Zemi lidí, která propojuje malé příhody s velkými myšlenkami. Technicky založené mezi námi spíše uspokojí ty letecké. A všechna díla přehledně najdete na profilu autora na Čs. bibliografické databázi.