Lehkým krokem za čuníkem

06.03.2011 11:14

Březnový výlet Malé lišky - klubu přátel přírody do okolí Olomouce je za námi. Lákadlem, které přivedlo na tuto akci 35 zájemců od nejmladších po pokročilé, byla tentokrát nejen krásná předjarní příroda Litovelského Pomoraví, ale hlavně zabíjačkové speciality, živá kapela a pivko v cíli cesty.

Netradičně jsme vyšli pěšky přímo z Olomouce, od Letadla, které ještě v půl desáté ráno žilo. Použili jsme cyklotrasu ve směru do Horky nad Moravou. Přes méně známé končiny svého města jsme se dostali na přírodní koupaliště Poděbrady, které bylo ještě pokryté docela silným ledem. Odtud to byl už jen kousek do Horky, kde jsme se rozhodli dát si v restauraci se zajímavým názvem "Autodemont" pauzu na kávu a jiné občerstvení. 

V Horce jsme si také prohlédli ekologické centrum Sluňákov, které stojí za návštěvu ať už jako stavba anebo prostor pro zajímavé aktivity přátelské k přírodě. Dále jsme šlapali rezervací přes lužní lesy Litovelského Pomoraví a po šesti kilometrech jsme byli v cíli akce: v hostinci ve Lhotě nad Moravou, kde na nás čekalo slíbené prasátko, tanečky a posezení. Přišli jsme totiž doprostřed akce Klubu Dobrý hospodář, kterému jsme rázem zvedli účast na historické maximum. Na každého se dostala nějaká zabíjačková specialita a kdo chtěl, tak zaploužil parketem. Téměř všichni jsme pak odjeli ze Střeně vlakem do Olomouce. Jistí odvážlivci ale pokračovali ze Lhoty ještě do Příkaz a dál. O jejich osudu však zatím zpravodajství mlčí.

Fotky z akce jsou zde