Letem světem dubnovými dojmy - a hurá na květen

06.05.2012 17:52

Milí liškaři,

přelila se přes nás vlna veder, teď zas vlna vody, duben zkrátka pořádně řádil a začátek května není jiný. Kdepak je schované jaro takové, jako vždycky bývalo? Kdybyste o ně zakopli, dejte prosím vědět!

Čtvrtý letošní měsíc si zaslouží ohlédnutí. Povedlo se nám totiž do něj nacpat hned dvě pětidenní akce, které byly hojně navštívené. Byly to Winds of Change - česko-německé Velikonoce a na konci dubna Jarní výjezd na Šumavu. Ještě se u nich zastavíme, ale teď se letecky podíváme na ostatní dění.

Změnili jsme místo pro naše neformální setkávání "Posed", od dubna se scházíme v Nekuřácké restauraci na bazéně, kde o nás bylo vzorně postaráno. Právě 10. dubna vpodvečer jsme vyzkoušeli poprvé zdejší salonek a vypadá to, že nás hned tak nevyženou. Tentokrát s námi poseděl i pan Jiří Košík ze sdružení Senior Activity, se kterým jsme domluvili květnové sázení liščího stromu. Hned ve středu 11. dubna byla možnost přidat se k zástupcům olomouckých neziskovek a vydat se na 90minutovou jízdu v historické tramvaji. Náš klub reprezentovali Květoš, Ivanka, Eva a Hynek a doposud mají divoké zážitky z jízdy přes výhybky. Ve čtvrtek 19. dubna Iveta s Míšou lektorovaly další výtvarnou dílnu, kam si desítka účastníků přišla pomalovat hedvábí a vytvořit si domácí dekoraci. Na Posezení s knížkou v úterý 24. dubna se v restauraci U Puškaře pod vedením Kryštofa a Evičky spřádaly debaty s nohama více či méně nad zemí a duch moudrosti se vznášel pod stropem místnosti. 

Z oficialit, které se dějí mimo zraky většiny klubu, ale jsou neméně potřeba, musím zmínit schůzku rady klubu 2. dubna v čajovně Wabi. Ta řešila hlavně potřebu rozběhnout činnost sekcí organizujících různé akce Malé lišky. Zájemce o zapojení do sekcí svolali Kryštof a Hynek na dvě schůzky v Olomoucké citadele a máme zde první výsledky. Hlavou Turistické sekce se stal Libor, Kulturní sekce na svého šéfa (šéfku?) ještě čeká. Ale nic se nemá uspěchat. Hlavní je, že se dali dohromady lidé, kteří nechtějí jen "být baveni", ale připravovat něco pro ostatní. Na volebním setkání Olomoucké sekce Unie neziskových organizací, která bilancovala a volila své představitele na další období, nás zastupoval 26. dubna Květoš, který tam prý měl silné názory a byl slyšet.

A nyní blíže k Velikonocím: Mám obrovskou radost, že k 11 německým hostům z Metzingenu, kteří se na nás a náš kraj přijeli z 1000kilometrové vzdálenosti podívat, se během pětidenní společné akce na Olomoucku přidalo celkem 30 našich členů a příznivců, z toho mnozí opakovaně. Moc děkuji všem, kteří dohromady pomohli udělat akci tak skvělou (potvrzeno ohlasy), jak byla. Dovedli jsme předvést přátelům ze Švábska, jak se umíme bavit, jak to u nás vypadá a jak si tu žijeme. Byli jsme nejen v Olomouci, ale i na Bouzovsku, v Potštátě, v Radíkově, Němci sami pak v Litovli, Uničově, ve Šternberku a v Lošticích. Chystá se závěrečná zpráva - brožura s články, hodnocením účastníků i s fotkami. Počkejte si! 

Na závěr dubna trojice Bety, Jana a Libor připravila Jarní výjezd na Šumavu, druhý ze čtyř prodloužených víkendů věnovaných poznávání českých oblastí zařazených do programu ochrany Natura 2000. Sedmnáct účastníků mělo možnost poznat horské oblasti Železnorudska a Vimperska a přilehlý Bavorský les. Dokonce byl spatřen pták roku 2012 tetřev hlušec. Večery patřily kytarám a neúspěšnému svádění Elišky. Příště ale neodolá!

Kdo z vás chce v květnu navštívit všechny akce klubu, věz, že jich je devět. To už je skoro na výběr, jestli rodina, anebo Liška. Ono to jde nějak zkombinovat, o to se nebojím, že byste na to nepřišli. Každopádně vás naši organizátoři rádi uvidí právě na té své akci. Jednu už máme za sebou - třetí víkend pro mládež Move It proběhl 4. - 6. května na Žďárském Potoku (Radek, Štěpánka, Vendula, Jahoda), to už nedoženete. Ale ty další vás chytnou za srdce: těšte se na Fotoseminář v přírodě s Radkem, Posed, Vycházku k Hromovu dubu se Zdeňkem Beilem, Cestovatelský večer uváděný Hynkem, víkend pro mládež Do buše/do duše se Štěpánkou, batikování triček s Ivetou, Pivovarskou čtvrtku s Hynkem a Setkání s knížkou s Kryštofem a Evičkou.

Nechte si v květnu moc pěkně dařit!

Hynek