Letní výlet za kulturou a historií Záhoří, kde bylo nečekaně pěkně

23.07.2020 15:22

Mezi Přerovem, Lipníkem nad Bečvou, Valašským Meziříčím a Bystřicí pod Hostýnem se nachází kraj zvaný Záhoří. Do tohoto regionu, kde se mísí hanácké vlivy s valašskými, jsme se vypravili v sobotu 18. července 2020 a tento letní výlet jsme přidali i na hromádku takzvaných "retro akcí", kterými si připomínáme zajímavé momenty z naší desetileté činnosti. Do Dřevohostic a Bystřice pod Hostýnem jsme se totiž vraceli. Poprvé jsme je navštívili v září roku 2013.

Stejně jako tehdy byl výlet zaměřen kulturně-historicky. Náplň exkurze po památkách městysu Dřevohostice obstaral stejně jako tenkrát pan Zdeněk Smiřický, předseda místního Vlastivědného spolku. Provázel nás po celé podmračené prodloužené dopoledne, které jsme v městečku strávili. Zajímavá byla návštěva kostela sv. Havla, dřevohostického zámku s expozicí kardinála Lva Skrbenského z Hříště a obřadní síní, kde jsme si vyslechli krátkou přednášku o místním rodákovi, barokním skladateli Josefu Schreierovi, spolu s ukázkami jím složené hudby. V areálu zámku jsme nakoukli i do muzea hasičské techniky, vytvořeného zdejšími dobrovolnými hasiči.

Po vydatné porci informací bylo třeba se posilnit v radniční kavárně a po rozloučení s milým průvodcem jsme se vydali autobusem do Bystřice pod Hostýnem. Vzhledem k počasí jsme se rozhodli slevit z plánované procházky a věnovat se expozicím zdejšího zámku, které jsou pod střechou. Kromě toho, co s průvodkyní viděli i ostatní návštěvníci, zúročila svou přípravu i Marta P. Perůtková, která nám vyžádala přístup do jinak uzavřeného laudonského salonu, kde nás u podobizen zástupců tohoto šlechtického rodu seznámila s jeho historií a významem pro region Záhoří. 

Pak už zbývalo jen přejít městem na vlakové nádraží, odkud jsme odjeli domů. Na samý závěr dodejme, že o zajištění akce a logistiku se postarala Helena Polášková. 

Výběr fotek z výletu do Záhoří najdete  zde.