Léto zahájeno: Výletem Na Valašsko za kvetoucími orchidejemi

28.06.2019 13:09

První letní akci letošního roku jsme uspořádali v sobotu 22. června 2019. V počtu devíti účastníků jsme se vydali do přírody Horního Vsacka podívat se na kvetoucí vstavače a jiné vstavačovité rostliny, které jsou příbuznými tropických orchidejí.

Výlet jsme začali v beskydské vesničce Halenkov, kam jsme dorazili vlakem. Nejprve jsme si prohlédli místní barokní kostel Povýšení sv. Kříže a pak už hurá s mírným stoupáním po zelené značce po silničce, která kopíruje Dinotický potok. Míjeli jsme typické beskydské dřevěnice rozeseté po jalovcových stráních a květnaté louky s množstvím květin, které jsou závislé na pravidelném sečení a spásání. Jednoho domorodce jsme se zeptali na orchideje a bylo nám řečeno, že už ty jeho jsou dávno odkvetlé a že jsme přišli pozdě. Nám to však náladu nezkazilo, protože i tak tu je krajina nádherná.

Tak jsme došli na rozcestí Dinotice - Svrčín, kde byla typická dřevěná zvonička a stará stavení. Odtud po menším občerstvení jsme se vydali údolím V kožúšku do kopce a prudkým stoupáním jsme došli na nejvyšší bod dnešního výletu, 734 m Ochmelov. Odtud nás uchvátily nádherné výhledy do krajiny a další květnaté louky. Tady jsme konečně našli i pár exemplářů vstavače mužského. To se už se ale polojasné počasí začalo kazit a přihnala se velká průtrž mraků a bouřka. Takže poslední úsek cesty jsme klesali v potocích vody a někteří, co neměli pláštěnku ani deštník, byli úplně mokří.

Na rozcestí U Sivků jsme podle plánu odbočili k rezervaci Losový. Na zdejších teplomilných loukách má dobré podmínky k růstu množství vzácných rostlin a zvířat. Za pěkného počasí je tu možno vidět ohroženého modráska černoskvrného a slyšet vzácného chřástala polního. Je tu naleziště hned 4 druhů orchidejí. My jsme však kvůli silnému dešti tuto rezervaci prozkoumat nemohli. 

"Cestu jsme ukončili ve vsi Huslenky a po kratší návštěvě místní restaurace U Pokorných jsme vlakem odjeli domů. Celkem jsme ušli 14 kilometrů." uzavřela spojená vedoucí výletu Jana Votroubková.

Pěkné kytičkové fotky z prvního letního výletu najdete tady.