Listopadové Úterní vycházky: chodíme i na podzim

30.11.2022 16:46

S listopadovými Úterními vycházkami jsme začali hned první den měsíce. Ranní mlha neodradila od vycházky pět žen ani pejska Oskara, kteří z Olomouce vyrazili do Dalova, osady za městečkem Šternberk. Dalov nás přívítal zahalený v mlze. Nebylo vidět skoro na krok. Šly jsme po žluté TZ okolo přírodního koupaliště, což je zatopený lom, Modré studánky až do Šternberka. Příroda okolo cesty byla podzimní, mlha pomalu ustupovala aby nám ukázala krásu okolní přírody. Procházka byla příjemná, povídaly jsme si a tak nám ani nepřišlo, že jsme ušly 11 km. Ve Šternberku jsme si pochutnaly na bramboračce a kávičce a jely buskem domů. Byl to hezký den a holky děkuji, že jste se mnou šly. Jen mě mrzí, že nešla žádná Liška...

Fotky z vycházky Dalov - Šternberk jsou zde.

 

Úterý 15. listopadu: Vycházka v Prokopském údolí v Praze

 

České dráhy nás dovezly bezpečně a včas do Prahy. Přesun na metro a pak buskem na Řeporyjské náměstí, kde nás čekala trasa NS Dalejského a Prokopského údolí. Ještě než se vydáme na vycházku, tak malá zastávka v místním bistru a kavárně. Kávička byla výborná, domácí zákusky a nesmírně milá a ochotná obsluha. Cítily jsme se jako v bavlnce, a tak se nám moc nechtělo do podzimního sychravého počasí.

I když počasí nám moc nepřálo, cestu jsme si užily. Když nám mlha dovolila, kochaly jsme se barvami podzimu a viděly jsme skály, které se zvedaly až do oblak. Prošly jsme se tunelem - bývalou dopravní štolou z Prokopského lomu, kterou se přepravoval vytěžený vápenec do blízkých pecí - a našly krásné jezírko, ve kterém se zrcadlily skály. Dalejský potok nás doprovázel po cestě a společně jsme prošly pod dvěma viadukty na trati tzv. Pražského Semmeringu. První byl menší a klene se 20 metrů nad Hlubočepskou ulicí. Má pět oblouků a délku 92 metrů. Druhý je větší a je dlouhý 115 m a vysoký 25 m. Celkem 7 kamenných oblouků je doplněno jedním ocelovým polem. Zajímavostí také je, že zde v jednom místě dochází ke křížení dvou železničních tratí, cesty pro pěší a toku Dalejského potoka. 

Společně jsme došly na tramvaj a dojely na Václavské náměstí, kde byl rozchod před odjezdem vlaku. Holky se byly podívat na Staroměstské náměstí, prošly se po Václaváku nebo si koupily už vánoční dárky… A divme se, i zpáteční cestu vlakem jsme zvládly na jedničku a do Olomouce přijely včas.

Fotky z vycházky Prokopským údolím jsou tady.

 

Úterý 29. listopadu: Botanická zahrada Petra Albrechta v Prostějově

 

Třicátá Úterní vycházka nás zavedla do města Prostějov, kde jsme navštívili botanickou zahradu, prohlídli jsme si vánoční náměstí a malované hradby.

Z vlakobusu (tak říkám náhradní dopravě ČD), který nás dovezl do Prostějova, jsme šli okolo kostela sv. Petra a Pavla. První písemná zmínka o kostele je z r. 1475, jeho založení se odhaduje na 12.–13. stol. V 15. stol. vyhořel. V letech 1728-30 byl původní kostelík celkově přestavěn a rozšířen, pod kostelem byla také vybudována krypta. Naši pozornost upoutal strom u kostela, který má nezvyklý název jerlín japonský, je opadavý listnatý strom, z čeledi bobovitých.

Botanická zahrada mě mile překvapila svou barevností, úpravou a nejvíc se mi líbilo, jak všechny rostliny mají svůj popisek. Rozkvetlá kalina krásně voněla, petrklíč zvědavě vystrkoval svůj květ, aby se podíval, jestli už přišel jeho čas nebo ještě může jít spinkat. Po prohlídce se jdeme podívat na náměstí, které je krásně vánočně vyzdobené. Nezapomeneme ani na kávičku se zákuskem. Znovu jdeme nabrat vánoční atmosféru a pokračujeme okolo hradeb. Během 19. století byly hradby postupně rozebírány a do současnosti se dochovala asi 300 m dlouhá zeď se zachovalou baštou u Smetanových sadů, kterou směrem ze Školní ulice zdobí rozměrná malba domů ze zaniklé židovské čtvrti. Cestou na nádraží jsme doplnili energii v bufetu.

Taky dnešní procházka byla bezva a holky, děkuji Vám za milou společnost.

Fotky z této vycházky najdete zde.

 

Helena Polášková, organizátorka Úterních vycházek