Malá liška umí velké věci. Je za námi osm let činnosti pro olomouckou veřejnost

23.11.2018 12:41

Výroční shromáždění členů jsem v sobotu 17. listopadu zahájil trochu popletenou úvahou na téma výročí onoho dne a jeho význam pro nás, členy našeho spolku. Uvedu ji teď na pravou míru, tak jak měla zaznít. 

Onoho 17. listopadu 1989, jehož 29. výročí jsme si na našem shromáždění připomněli, nastal zlom v doposud ospalé společnosti a nejen studenti, ale i spousta dalších lidí se zvedli a pomohli navrátit do Českých zemí zárodky demokracie. Demokracii ale nesmíme chápat jako něco daného, je třeba se o ni starat jako o kytku, jinak bude jenom povadlá a třeba i uhyne. Demokracie zároveň není žádné odtažité cizí slovo, které se vznáší někde nad námi. Má mnoho a většinou konkrétních významů pro každého z nás. Dává možnost se sám angažovat ve světě kolem sebe, mít názor a dávat ho najevo. Možnost zapojovat se, možnost projevit se. 

Někdo tuto možnost, která se do Česka navrátila v důsledku změny z listopadu 1989, může využít k šíření negativní energie a strachu, jak jsme toho svědky. Jiný, a troufám si říct, že to jsou členové Malé lišky (a Přátelé přírody v Česku vůbec), k tomu, aby měnil věci kolem sebe pozitivním příkladem, dával prostor ostatním, diskutoval, učil se od jiných navzájem a tím přispíval k tomu, jaká bude kvalita života v jeho nejbližším okolí. 

Pro někoho může být demokracie záludná, protože nutí lidi rozhodovat se samy za sebe a nepřikazuje, kde budou pracovat, kde budou bydlet a co si mají myslet. Pro nás, co už osm let (od 28. listopadu 2010) budujeme svůj společný projekt - spolek Malá liška, však je současné uspořádání šancí a příležitostí dělat si věci po svém tak, jak sami chceme, umožňovat těm, kdo o to stojí, se zapojit a projevit, co v nich je, a společně tak přispívat k tomu, aby v Česku byla silná občanská společnost nezávislá na státu a jeho rozmarech. Přinášet radost, naplnění a pocit, že angažovat se ve prospěch ostatních má smysl. A tak pracovat na lepší kvalitě života pro sebe a pro svoji komunitu. Ať pro příjemnější Olomouc, příjemnější Česko i lepší svět.

HYNEK PEČINKA, t. č. předseda, Přátelé přírody, z. s. - skupina Malá liška