Mrazivá procházka prostějovskou secesí po stopách památek i lidí

15.01.2018 21:19

V sobotu 13. ledna jsme vyjeli na exkurzi do sousedního města, Prostějova. V plánu nebyla běžná vycházka po všemožných památkách, nýbrž jen po kamenných svědcích úzkého výseku bohaté prostějovské historie - období přelomu 19. a 20. století, kdy zde český, německý a židovský živel kooperovaly, ale také si konkurovaly, což přivedlo město k bezpříkladnému průmyslovému rozvoji a kulturnímu a architektonickému rozkvětu. Půldenní exkurzi připravila Marta P. Perůtková, v civilu pracovnice Muzea umění Olomouc.

Vycházku jsme zahájili na prostějovském místním nádraží. Už toto zmátlo některé přespolní, kteří s námi nejeli přímo z Olomouce. Ještě že jsou mobilní telefony - překvapeni, že Prostějov má více vlakových stanic než hlavní nádraží, kde vyhlíželi sraz, ještě rádi doplnili hlavní skupinu. Ta se zatím vydala směrem do centra Rejskovou ulicí, která vznikla právě v inkriminované secesní době a zachovala si svůj původní ráz. Pak už následovalo Masarykovo náměstí a jeho okolí včetně kostela Povýšení sv. Kříže, který ač gotický, prošel secesní rekonstrukcí interiéru. Věnovali jsme se i bývalé židovské čtvrti a v pravé poledne jsme před radnicí "přepřáhli" průvodkyni. Marta si chvíli odpočinula, protože secesní radnicí nás provedla pracovnice infomačního centra. V závěru prohlídky čtveřice účastníků využila toho, že v radnici byla volební místnost, a vybavena voličskými průkazy vložila do urny prezidentského kandidáta jim nejbližšího. Ostatní si zatím užívali volna, povětšinou kdekoli v interiéru co nejblíže topení. Počasí totiž bylo ne zrovna ideální – sice nesněžilo, ani nepršelo, ale teplota pod nulou vliv na lidi měla.

Odpolední část vycházky vedla z Masarykova náměstí kolem parcely, kde na pozůstatcích židovského hřbitova pozdější rudé generace postavily gymnázium se sportovištěm, na městský hřbitov na okraji Prostějova. Místo posledního odpočinku zdejších občanů nezapře inspiraci hřbitovem vídeňským. Až tam v letech na přelomu 19. a 20. století sahala ambice Prostějovských, až tam srovnávali. Po návratu do centra města jsme zamířili do městského muzea na tematickou výstavu – prezentaci secesního umění. A také tam bylo teplo.

Pomalu už se blížila doba odjezdu do Olomouce. Ještě než jsme opustili krásné prostějovské centrum, připomenuli jsme si zdejšího rodáka, který je významný i pro nás. Právě v Prostějově se v roce 1855 narodil Georg Schmiedl, později vídeňský učitel, který právě ve Vídni ve svých 40 letech založil první spolek Přátel přírody, který se od té doby rozrostl na v současnosti takřka půlmilionové hnutí aktivní na všech obydlených světadílech planety. I díky této osobnosti jsme tak mohli dnešní vycházku uskutečnit. Připomněla dobu krásných i účelných staveb, noblesních lidí a pokojného soužití různých národností na jednom místě, které vedlo ke společnému užitku. A byl to pro nás další příjemně strávený den, k němuž se přidalo zase několik nových tváří.

Výběr z fotek z exkurze prostějovskou secesí najdete zde.