Na běžkách nebo pěšky zimní přírodou

27.02.2013 19:53

My, členové Malé lišky – klubu přátel přírody z Olomouce a jejich přátelé, kteří nechtěli trávit zimní neděli doma v teple a nicneděláním, jsme si vyrazili užít krás zimní přírody.

Po strašlivé páteční sněhové vichřici a následné oblevě, trochu nejistě, jak bude vypadat cesta z Hrubé Vody přes Pohořany na Sv. Kopeček, jsme se ráno v neděli 24. února setkali na vlakovém nádraží v Olomouci v počtu 11. Věděli jsme, že někteří ještě přistoupí na cestě vlakem a někteří dorazí přímo na start naší zimní vycházky na běžkách, sněžnicích nebo pěšky v Hrubé Vodě. Postupně naše výprava přibírala další přátele až nás nakonec v Hrubé Vodě vyráželo za bezvětří a poměrně teplém počasí na trasu dlouhou 13 kilometrů docela dost, čtyři  běžkaři a 10 pěšáků. A protože jsme parta přátel přírody a lidí, kteří jsou spolu rádi, tak my na běžkách i ti rychlejší pěšáci jsme vždycky po určitém úseku zastavili, posilnili se domácím chutnými zásobami a počkali na zbytek výpravy.     

První veliká zastávka byla v hospodě v Pohořanech, kde jsme si odpočinuli, posilnili se polévkou, vepřovým kolenem, čajem, pivem a jinými dobrotami místní hospůdky a pokračovali do cíle, jak jinak než do hospody U Macků na Sv. Kopečku. Celou cestu s námi počasí vydrželo bez deště a beze sluníčka. V momentě, kdy jsme dojeli a došli do cíle, se spustil drobný, ale studený déšť, který znamenal v mnohých místech i konec sněhu.

A tak šťastni, že se nám vycházka i vyjížďka na běžkách podařila, jsme ze Sv. Kopečka pokračovali do svých domovů někteří pěšky, jiní busem nebo vlakem, s pocitem, že v přírodě je s dobrou partou lidí skvěle kdykoli a v jakémkoli ročním období.

Fotky z akce jsou zde...

Eva Kráčmarová, spokojená účastnice