Na další Úterní procházku jsme vyjeli do Brna

28.01.2022 19:06

Za druhou lednovou úterní procházkou jsme si 25. ledna zajeli do Brna. Brno je statutární město, počtem obyvatel i rozlohou druhé největší město v České republice, největší město na Moravě a její bývalé hlavní město.

Z vlakového nádraží se devět dam vydalo Masarykovou ulicí přes Zelný trh na náměstí Svobody, kde jsme viděly „Brněnský orloj.“ Ten sem byl umístěn v roce 2010, je vysoký 6 metrů a váží 24 tun. Každou hodinu stroj krátce zazvoní, jednou denně v 11 hodin z něho vypadne kulička, kterou si mohou kolemjdoucí odnést. Náš olomoucký orloj je samozřejmě lepší!

Pomalu se vydáváme na hrad Špilberk, který z výšky shlíží na centrum města. Cestou nás doprovází sychravé počasí. Výhledy na město jsou zabalené do mlhy. Začíná být chladno, a tak se jdeme zahřát do tepla. Babinský bistro je útulné s milou obsluhou, vaří výbornou kávičku a mají domácí zákusky. Po prohlídce hradu se jdeme podívat na katedrálu sv. Petra a Pavla, tu nesmíme vynechat. Obdivujeme mohutnou katedrálu v novogotickém stylu, s výrazným dvojvěžím. Pohádka. Pokračujeme na vlakové nádraží. Ještě se otáčíme a užíváme si pohled na katedrálu a barokní hradby, které se kolem naštěstí zachovaly. Do odjezdu vlaku máme čas i na dobrý oběd a zasloužené pivo.

Výběr fotek z Úterní procházky Brnem najdete zde.

Helena Polášková