Svatováclavské Náchodsko: Dobrou náladou jsme úspěšně vzdorovali dešti a chladu

30.09.2020 20:08

Na dlouho plánovaný prodloužený Svatováclavský víkend na Náchodsku se vloudila chybička. Zapomněli jsme objednat pěkné počasí a tak nějak jsme automaticky počítali s tím, že si užijeme krásného babího léta. Jenže to bylo jinak a špatná předpověď počasí se naplnila. Ale mohlo být hůře a i tak jsme si těch pár dnů od v rámci možností užili.

V pátek 25. září jsme se za deště sjeli do srubové základny nad náchodským zámkem. Teplo taky nic moc a tak jsme uvítali zapůjčení dek na nocování v nevytápěných chatkách a možnost zatopit si dřevem v kamnech ve společenské místnosti, kde se spontánně rozjel uvítací večírek s kytarou a zpěvem.

Sobotní ráno nás přivítalo doslova lijákem. V pláštěnkách jsme se vypravili na vlak do Broumova. Nejprve jsme tam poobědvali, přičemž většina z nás vyzkoušela místní specialitu Pavlišov v podobě smaženého řízku s knedlíkem a zelí. Poměrně neobvyklá kombinace, ale v podstatě nám toto jídlo chutnalo. V Broumově nás nadchnul malebný hřbitovní kostelík Panny Marie. Jeho současná podoba pochází z roku 1450 a patří proto k nejstarším celodřevěným sakrálním památkám ve střední Evropě.  Broumovský klášter je oproti kostelíku monumentální barokní budova. K jeho nejzajímavějším exponátům patří Kopie Turínského plátna z roku 1651, která byla nalezená v klášterním kostele nad kaplí sv. Kříže v dřevěné schránce za zlaceným štukovým věncem s nápisem Sancta Sindon v roce 1999. Plátno daroval turínský arcibiskup Julius Caesar Barbera pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matouši Ferdinandu Sobkovi z Bílenberka, který je pak věnoval broumovskému klášteru. Na světě se nachází kolem 40 podobných kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě.

A konečně, v neděli nepršelo vůbec a tak jsme mohli  vyrazit do skal, a to do Broumovských stěn. Trasa šest kilometrů v nich nám ze začátku připadala krátká a rychle zvládnutelná. Jenže členitý terén z kopce do kopce a ještě většinou po kamenech či schodech nás pěkně přibrzdil a tak jsme původně zamýšlený autobus u chaty Hvězda nestihli. Zajímavé skalní útvary ale za prohlídku určitě stály. Cestu jsme si tedy ještě o něco prodloužili na bus do malebné obce Křinice.

Na závěr pobytu v pondělí na státní svátek, kdy pro změnu opět pršelo, jsme konečně navštívili náchodský zámek. Přesvědčili jsme se, že je opravdu vršku kulatýho, jak se zpívá ve známé písni a vevnitř má spoustu zajímavých exponátů. A potom už hurá na vlak a domů. Celým společným programem a vzdorování dešti a chladu nás nakonec prošlo z původně přihlášených šestnácti účastníků deset statečných a otužilých, kterým za to patří díky.

Hanka Hulíková a Helena Polášková

Výběr fotek ze Svatováclavského víkendu na Náchodsku najdete zde.