Na únorové Setkání s knížkou přišli oknem i dveřmi

04.03.2013 08:25

Na únorové setkání (26. 2.) dorazila i veřejnost. Někdo se dobýval oknem, někdo zas vklouzl ke konci, snad obhlídnout atmosféru. Přišel i Rosťa Kuchař, známý organizátor festivalů pro tělesně postižené.

Pan Kuchař je autorem dvou knih, které nám představil. Jejich smyslem je nedívat se na lidi s hendikepem s lítostí, ale spíše s pochopením jejich smyslu pro chytrý humor, kritičnost, hudbu i tanec. Bolestínskost není pro ně typická, mají svoji velkou partu a naše uznání.

Jako novinka mnohé překvapilo „čtení z pokladnice“ na pokračování. Nepila, Šimka, Grossmanna ani Pachmana netřeba představovat. Předčítání v průběhu celého večera bravurně zvládli zvučným hlasem Macek a Hynek. Když jsme vedli řeč o Richardu Pachmanovi, pan Kuchař vyndal  jen tak z tašky jeho CD Notre Dame a půjčil nám je. Souhra náhod. Zde uvádím knihy, kterým jsme se tentokrát věnovali:

  • František Nepil: Střevíce z lýčí
  • Robert T. Bakker: Červený raptor
  • Miroslav Šimek: Povídky Šimka a Grossmanna
  • Richard Pachman: Jak chutná život
  • Wolfram Schwenk: Tři úvahy o vodě, Citlivý chaos
  • Rostislav Kuchař: Uklízeč a ředitel, Papíry na hlavu

 

Na naši knihovničku se podívejte zde. Když jsme všechno probrali, zhasli a zamkli náš milý klub, zaskočili jsme do nové vinotéky U Antonína svlažit hrdlo. Vinař Antonín naléval, usmíval se a pozval nás na 8. března na větší degustaci s kapelou.

 

 

Už 13. března končí nejrozsáhlejší výstava v 60leté historii olomouckého Muzea umění „Od Tiziana po Warhola“. Časově souvisí s odchodem jejího výrazného ředitele, rodáka, kunsthistorika Pavla Zatloukala do důchodu. Nepochopením „shora i zdola“ se mu sice nepodařilo uskutečnit nejodvážnější a unikátní projekt Středoevropské fórum, ale dokonalou tečkou jeho působení je právě zmíněná výstava. K ní odcházející ředitel napsal objevnou výzkumnou publikaci o sběratelské a mecenášské činnosti na Olomoucku. Někteří jsme výstavu už navštívili. Je třeba si ji dopřávat per partes, věnovat jí několik návštěv.

 

ČTĚTE, PIŠTE, POZNÁVEJTE SVĚT A LIDI V NĚM! 

řekla teta Eva Sommerová