Na Úterní vycházky chodíme i v září

19.09.2022 19:33

Na Úterní vycházky, což je méně náročný turistický a poznávací program pro ty, co (už) nemusejí ve všední den vstávat, jsme vyrazili i v září. 

První z nich vedla v úterý 6. 9. 2022 za Jirkou Zatloukalem do Velké Bystřice, kam jsme vyšli z Radíkova.

Autobusem jelo šest žen do Radíkova a vydaly jsme se po zelené TZ k Jubilejnímu památníku knížete Jana II. z Lichtenštejna. Větší deska byla postavena roku 1898 k 40. výročí panování majitele zdejšího panství knížete Jana II. z Lichtenštejna. Menší deska ( tu jsme neviděly) z roku 1908 připomíná 50. výročí panování téhož panovníka. Zajímavostí je, že vláda tohoto lichtenštejnského knížete nakonec trvala 70 let a 3 měsíce, což bylo druhé nejdelší funkční období v evropské historii po Ludvíkovi XIV.
Podobné památníky se v roce 1898 stavěly na mnoha místech lichtenštejnských lesních revírů. Okolo nich se vysazovaly jubilejní háje dubů. Celkový počet 58 dubů v každém háji symbolizoval věk knížete. Z toho 18 dubů červených připomínalo věk v den nástupu panování, 40 dubů letních a zimních vyjadřovalo počet let Janova panování.

U památníku je studánka, ale vyschlá. Pokračovaly jsme dál cestou necestou a došly jsme k rybníku Zlatý důl, který vznikl těžbou zlata. Tuto informaci mám řekla Věrka Zatloukalová. Jdem neznačenou cestou, sbíráme houbičky, pozorujeme kytky a ještěrku, Cestou vidíme nejedno veliké mravenistě. Pomalu dojdeme k dalšímu pamatníku, tentokrát Památník nákupu lesních pozemků. Po společné fotkce na Toničku zaútočila kudlanka nábožná. Krásně se nám převáděla na focení, hotová modelka. Tak už máme pohlídnutý památník i kudlanku a můžeme jít do Velké Bystřice kde na nás čekál Jirka Zatloukal. Společně dojdeme do Hospůdky na Faře kde si u kávičky a pivka popovídáme.

Fotky z akce si najděte zde.

 

V úterý 20. září jsme se vydali za pískovcem do Maletína. Předpověď počasí na dnešní den nebyla nějak optimistická a přesto se sešlo sedm lidí. Vše šlo dle plánu a v Mohelnice jsme si čekání na busek zpříjemnili povídáním u kávičky s Majkou. Busek nás zavezl do Maletína. Foukal studený vítr a mrholilo, ale jdeme statečně dál a odměnou nám jsou krásné výhledy do kraje. Pomalu dojdeme do lese kde naše houbařské srdce zajásá a oči potěší krásné mochomůrky červené. Sbíráme houbičky a moc se nám nechce pokračovat, ale musím zavelet, že jdem dál, protože plán je plán a ten se musí splnit. Jdem a jdem i cestou sbíráme houby a najednou zjistíme, že dvě dámy se nám ztratily. Po telefoně jsme se domluvili, že se setkáme v Maletíně, protože jsi spletli směr. Ale nebojte se, vše dobře dopadne. Pokračujeme dál a už vidíme Kubíčkův lom, ale k němu se statečně dostal jen Mirek, protože po děštích byla cesta silně podmáčená. Projdeme okolo bývaláho lomu se studánkou, U dvou Janů,
kouzelné místo a za chvíli dojdem do Starého Maletína a pak na busek kde se všichni sejdeme. Holky mrzelo, že neviděly lom, ale nevadí, na jaře se vrátíme, opečeme špakáčky a oba lomy si prohlédneme když budou stromy bez listí.