Na Velikonoce přijedou do Olomouce (Ne)známí sousedé

23.03.2013 17:19

Olomoučtí Přátelé přírody z klubu Malá liška předloni navázali delší spolupráci se svými kolegy, Přáteli přírody (Naturfreunde) z jihoněmeckého Metzingenu. A právě o Velikonocích zavítá už podruhé skupina 13 Metzingenských do Olomouce. Zdejší Přátelé přírody svým hostům ukážou zajímavosti olomouckého regionu z trochu jiné perspektivy, než jak by je viděli běžní turisté, a pomůžou jim poznat, jak se na střední Moravě žije. O domluvu mezi sebou nemají strach, kdo nezvládá jazyk, pomůže si rukama či nohama. Navíc se většina účastníků neuvidí poprvé - spolupráce mezi oběma skupinami Přátel přírody probíhá již třetím rokem, takže se někteří už docela dobře znají. Za základnu pro akci "(Ne)známí sousedé" poslouží ekocentrum Sluňákov v Horce nad Moravou.

V rámci společného programu, který poběží od středy 27. března do velikonočního pondělí 1. dubna, se dostane na prohlídku centra města a projížďku na in-linových bruslích, průzkum biotopů v okolí Sluňákova i na cvičení jógy v přírodě. Dva celodenní výlety, v sobotu a v pondělí, zavedou účastníky do Oderských vrchů a na Valašsko, kratší nedělní výlet pak k Hromovu dubu u Chomoutova. 

I během večerů budou Přátelé přírody z Metzingenu a z Olomouce pospolu. Jednou je čeká amatérský koncert české country, jindy posezení s promítáním fotek z činnosti obou skupin, očekávaný bývá "Moravsko-švábský večer" s ochutnávkami jídel a nápojů typických pro daný region. Proběhne i večer v českých rodinách.

Pestrý program přilákal čtyřicítku členů klubu Malá liška a jejich rodinných příslušníků, ale stále je ještě několik míst pro zájemce z řad veřejnosti. Mohou nahlédnout, jak se oběma skupinám Přátel přírody daří naplňovat cíl, který jejich spolupráce má: Prostřednictvím společných akcí a setkávání se postupně blíže poznávat, vyměňovat si zkušenosti a názory, odbourávat případné předsudky a navazovat osobní a rodinné kontakty bez ohledu na státní, kulturní nebo sociální hranice. Jen při letmém pohledu kolem sebe je zřejmé, že jsou podobné aktivity víc než potřebné.

Tuto akci laskavě podpořily Česko-německý fond budoucnosti a statutární město Olomouc