Nabídka aktivně strávených Velikonoc přilákala čtyřicítku zájemců, včetně zahraničních

17.04.2017 20:12

Velikonoce jsme za dobu naší sedmileté historie nikdy nenechali neobsazené našimi akcemi. Letos připadly na půlku dubna, což jsme přivítali, protože už je venku tepleji, jsou otevřené památky a jiné atrakce a taky lidé mají lepší náladu. Pod názvem "Velikonoce v pohybu" proběhlo o velikonočním víkendu 14. - 16. dubna několik aktivit, na které jsme přilákali přes čtyřicet účastníků včetně dvou zahraničních. Přidali se k nám totiž Traude a Erwin Drexlerovi z jedné z vídeňských skupin Přátel přírody. V Olomouci nebyli poprvé, a i když oproti plánu zůstali na návštěvě zdejších Přátel přírody ze skupiny Malá liška sami, rádi přijeli, aby se s námi seznámili a zároveň připravili půdu na cykloturistický zájezd Vídeňanů na Olomoucko, na nějž se těšíme v srpnu. A co se vlastně všechno dělo?

 

Na kolečkách po parku

Na Velký pátek odpoledne jsme se rozhodli zopakovat jízdu na koloběžkách po parku, jejíž premiéra úspěšně proběhla na podzim 2014. Moderní vozítka jsme si opět zapůjčili v Centru Semafor. Sportovní výzva přilákala osm statečných a nečekaně se k nám již v parku přidali ještě dva další členové na vlastních "přibližovadlech" - koloběžce veteránce a na skateboardu, takže nás nakonec bylo deset.  Ti, kdo na koloběžkách ještě nejeli, zjistili, že to zdaleka není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, a že se člověk i docela nadře a zapotí. Ti, kteří už někdy jeli, mohli pilovat techniku jízdy, někteří dokonce zkoušeli i něco vzdáleně připomínající holubičky. Z Centra Semafor jsme to přes Smetanovy sady protáhli ještě do sadů Bezručových a zpět. Odpočinek na pivečku u Včelek byl potom naprosto zasloužený. A potom už hurá zpět a někdy příště určitě zase.

 

Páteční večer s pastvou pro uši i žaludky

"Kolečkáři" se poté, co vrátili jezdítka na stadion, připojili k dalším veselým hostům podvečerního Fox clubu. Na páteční večer bylo naplánováno posezení s výborným gulášem, který pro všechny připravila Helča, a s folkovými tóny amatérské sešlosti Květoše, Lenočky a dvou Zdeňků, kterým to skvěle ladilo i zpívalo. Rakouští hosté se mile divili, jak nám to všem jde, protože toto se u nich běžně neděje. Každý, kdo přišel, přidal něco na stůl pro ostatní a zábava trvala až do jedenácti večer.

 

Pod zem, nad zem, na hrad, za kytkami a vůní Hané

Tak by se ve zkratce dal charakterizovat výlet naplánovaný na Bílou sobotu 15. dubna. Třicet účastníků vyrazilo ráno šesti auty od olomoucké tržnice do západního cípu Litovelského Pomoraví. Nejprve navštívili Mladečské jeskyně, po jejich prohlídce se prošli naučnou stezkou Třesín, která zahrnuje i drobné umělé prvky, které do zdejší krajiny zasadili knížata z Lichtenštejna, která zde panovala od 17. století a podobně jako na jihu Moravy zde vytvořila volný anglický park se souborem romantických staveb. 

Po výletě hezkou jarní přírodou jsme přejeli na hrad Bouzov, který se představil prohlídkovým okruhem a výbornou litovelskou třináctkou čepovanou na nádvoří. Třetí zastávka patřila arboretu v Bílé Lhotě. To se nyní teprve probouzelo po dlouhé zimě, ale i tak už zde něco kvetlo, a tak jsme tu nebyli úplně zbytečně. Poslední výstup z aut proběhl v Lošticích, kde jsme se vrhli na podnikovou prodejnu zdejší tvarůžkárny a docela jí ulehčili co do zásob. Výlet jsme pak zakončili v Olomouci společnou večeří, pro ty, co ještě neutíkali domů.

 

Na skok do přírody a historie Sudet, co máme za humny

Neděle 16. dubna zastihla třináct turistů na trase ze Svatého Kopečka nad Olomoucí přes Radíkov a Posluchov do Mariánského Údolí. Účelem dnešního výletu nebylo jen se příjemně projít krajinou nedaleko Olomouce, ale také se něco dozvědět o její ještě docela nedávné historii. Nejprve se nechali vyvézt autobusem MHD ke svatokopecké bazilice, z výšky se podívali na město a v bazilice minor navštívili malé muzeum. Dále vedla jejich cesta lesem k radíkovskému vysílači, kde se občerstvili v Chatě Pod Věží. Trasa pokračovala po lukách patřících po roce 1938 už do Velkoněmecké říše až do Posluchova. Odtud sestoupili dolů do Mariánského Údolí a před odjezdem vlaku domů stihli ještě na skok sednout do Restaurace V Údolí, místními důvěrně zvané U Potkána. O vsuvky ohledně historie zdejší krajiny, kterou obývali po staletí pospolu Češi i Němci, se na každé ze zastávek postaral Hynek.

 

Byli jsme překvapeni, kolik zájemců přilákala naše nabídka velikonočních aktivit s lehkým mezinárodním nádechem, a máme z toho radost. Naši rakouští hosté Traude a Erwin se podle vlastních slov setkali s vlídným přijetím ze strany olomouckých Přátel přírody, poznali Olomouc z mnoha příjemných stránek a rádi sem přivedou své přátele. A z fotek, o které se postarali Tomáš Pospíšil, Jana Votroubková, Hanka Hulíková a Hynek Pečinka, je vidět, že si program Velikonoc v pohybu všichni opravdu užívali. Takže se nebojíme podobnou kombinaci připravit i někdy příště.

Hynek Pečinka

Výběr fotek ze tří dnů Velikonoc v pohybu najdete ZDE.

 

Traude a Erwin Drexlerovi, naši hosté z Naturfreunde Penzing, Vídeň