Náš dub se už zabydlel - aneb postřehy z předvánoční vycházky

22.12.2013 17:25

Zatímco všude ve městě zuřily v sobotu 21. prosince předvánoční přípravy, my jsme se vydali strávit půlden kousek za Olomouc. Mezi Chomoutovem a Černovírem se u památného Hromova dubu nachází Rodinný háj, kde je asi čtyřicítka stromů původních druhů. Mezi duby, javory, lípami a habry vyniká stromek č. 32. Náš doubek! Sázeli jsme ho loni v květnu a nechodit se dívat, jak se mu daří, by bylo přinejmenším nezdvořilé.

Dvakrát ročně (letos výjimečně třikrát) chodíme dub sledovat a je z toho milá tradice.  Nebereme náš doubek jenom jako součást jednoho výletu, který už přebily jiné akce, ale jako symbol a příležitost vracet se tam, kde je nám dobře, s lidmi, s nimiž je nám dobře.

Ani tentokrát jsme se nenechali zviklat - počasí bylo na první pohled docela nepříjemné, inverze a mlha na ochotě ráno vstát nepřidaly. Ale nepršelo a nebyla vlezlá zima, a tak se ti, kteří se sešli na konečné autobusu v Chomoutově, celou cestu dobře bavili. U počasí totiž záleží, jak si ho kdo zabírá.

Mlha ležící na polích mezi Chomoutovem a městem nám dokonce umožnila dvakrát zabloudit, a tak jsme se k Hromovu (a tím i našemu) dubu dostali až za hodinu chůze. Nicméně v dobré náladě. Objali jsme Hromův dub, k čemuž nás bylo potřeba šest, a pak jsme se věnovali našemu "chlapečkovi". Ozdoby, které jsme na něj pověsili v červnu, vydržely, a nyní dostal ještě vánoční. Popřáli jsme si příjemné Vánoce, pes Aston k tomu zaštěkal, a po snězení vrcholové odměny - křepelčího vajíčka obsahujícího proteiny jsme mohli pokračovat směrem k Olomouci.

Cesta pak vede podél vlakové trati na Prahu po břehu Trusovického potoka do Černovíra. Prošli jsme starou zástavbu a už pak dál podél Moravy jsme šli Letnou a skončili v restauraci Bristol na vydatné zelňačce. Zhodnotili jsme výlet jako moc dobrou alternativu ke všem těm nákupům, úklidům a stresům, kterým se věnoval zbytek národa, zatímco my jsme si užívali v přírodě hned za městem. 

Další příležitost vydat se k Dubu Přátel přírody bude zase okolo letního slunovratu.

Fotky z výletu jsou zde »