Navštívili jsme fantaskní svět Julese Verna

04.02.2014 07:26

„Všechno, co si někdo dokáže představit, může někdo uskutečnit.“ Jules Verne

Podivuhodné cesty, to je název předlouhé série románů spisovatele Julese Verna, a právě několik ochutnávek z díla tohoto světoznámého vizionáře jsme si představili na lednovém Setkání s knížkou. To proběhlo v úterý 28. ledna v našem Fox clubu.

Malý Jules se narodil před více něž 185 lety, a teprve ve středním věku se mu podařilo dostat mezi častěji vydávané autory. Ovšem kdyby dnes ještě žil, měl by velikou radost – nejen z toho, že jeho knihy byly přeloženy do desítek jazyků v nespočtu vydání, a stále se řadí ke čteným klasikům, ale i z jeho technologických předpovědí. Sice ne vše byly jeho originální nápady, ale dokázal skvěle zpracovat technické myšlenky pro praktické použití, jak ho známe dnes.

Po životopisném úvodu, kde jsme se kromě jiných zajímavostí dozvěděli o Verneových cestách v mládí, nám teta Eva přidala k dobru úvahu o Vynálezech a Lidech, jak jsem si to skromně dovolil nazvat. Vyberu jen ukázku, a sice o typech lidí, kteří se v díle všeobecně vyskytují:

1. Bohatý gentleman/dobrodruh – sponzoruje cestu/výpravu/expedici

2. Šílený vědec, vynálezce – zázračný intelekt, ovšem zneužívaný padouchy

3. Strašlivý padouch – předobraz všech moderních padouchů

4. Dáma v nesnázích – dáma je obvykle od toho, aby se ukazovala. A zachraňovala.

5. Prostí domorodci – bezejmenní, obvykle obětovaní.

Pak nám Hynek představil knihu Robur Dobyvatel, kde jsme přesně mohli pozorovat tyto typy „hrdinů“, braňte se nebo ne, ale je to tak v každé Verneově knize. Nakonec Radek pustil několik komentovaných ukázek z filmů zpracovaných českými tvůrci (je jich celkem pět, jestlipak uhodnete, které to jsou?), a než jsme se nadáli, odbíjela druhá hodina našeho setkání, a my se pomalu rozešli domů.

„Bez mnohého se člověk obejde, ale ne bez člověka.“ Jules Verne

Tady je databáze knih, co už jsme přečetli. Inspirujte se: https://www.cbdb.cz/uzivatel-20534-mala-liska

Radek Hrachovec