Obětaví dobrovolníci dostali v Olomouci Křesadlo. Hrála jim Lenka Filipová

19.12.2014 17:41

Olomouc, 18. 12. 2014 - Šest žen a dva muži včera večer v arcibiskupském paláci v Olomouci převzali ocenění Křesadlo za dobrovolnickou činnost v sociální oblasti, ekologii, zdravotnictví a práci s mládeží. 

Součástí večera byl i koncert zpěvačky Lenky Filipové. Slavnostní udílení cen za dobrovolnickou činnost Křesadlo proběhlo v Arcibiskupském paláci již počtvrté. Organizace a jednotlivci mohli dobrovolníky nominovat v několika kategoriích.

„Letos se sešlo 38 nominovaných, z tohoto počtu bylo 27 žen a 11 mužů," uvedl Michal Umlauf, vedoucí olomouckého centra Maltézské pomoci.

Za přínos v oblasti ekologických aktivit Křesadlo získal Hynek Pečinka z klubu přátel přírody Malá liška. Ten pro veřejnost pořádá výlety do přírody, cestovatelská setkání a netradiční výtvarné aktivity.

Dalším oceněným je dobrovolný hasič Miloslav Siegel z Bohuňovic na Olomoucku, který s dětmi a mládeží pracuje už od roku 1997.

V oblasti zdravotnictví cenu získala vedoucí organizace Roska Jana Nakládalová a zakladatelka šumperské pobočky Ligy proti rakovině Jiřina Koutná.

Oceněna byla také Naděžda Šváčková za dlouholetou práci s dětmi ve Stříteži nad Ludinou.

Za přínos v oblasti sociálních služeb ocenění obdržela Renata Prášilová, která pomáhá rodině s postiženým chlapcem.

„Každý týden s ním vyrážím na procházku, vyprávím mu příběhy a vymýšlím mu různou zábavu. Ocenění jsem nečekala, a tak z něj mám dvojnásobnou radost," přiznala držitelka Křesadla.

Porota vybrala z téměř čtyř desítek nominovaných dobrovolníků rovněž Evu Kvašňákovou, která ve volném čase předčítá čtyřiadevadesátiletému seniorovi z Přerova.

Osmé Křesadlo získala Alžběta Machů za dobrovolnickou činnost v sociálních službách. Již tři roky pravidelně dochází do azylového domu pro matky s dětmi a připravuje pro ně volnočasové aktivity.

Zdroj: Olomoucký deník