Odvážný výjezd za skláři a masopustem na zasněžené Slovácko

17.02.2015 21:02

V sobotu 14. února jsme v půl osmé ráno vyjely ve čtyřech účastnicích jedním autem od olomoucké tržnice směrem ke Starému Městu u Uherského Hradiště. V nedaleké vesnici Strání se totiž konal fašankový festival a den otevřených dveří místních skláren. Odjely jsme v tomto složení: paní Iva Lekešová a tři členky Malé lišky: řidička a majitelka auta Renáta Hlobilová, Vlasta Frdlíková a vedoucí akce Věra Zatloukalová. 

Cesta probíhala v poklidu, všechny jsme sledovaly dopravní značení a radily. Silnice byla celou dobu suchá a sjízdná a asi za dvě hodiny  jsme byly ve Strání. V krásné obci položené v malebném údolí mezi kopci Bílých Karpat. Bylo to jako v pohádce, když jsme přejeli kopce a najednou byl všude sníh.

Zaparkovaly jsme kousek od soukromé sklárny Glass LB. Tu jsme navštívily jako první a vyfotily se. Prošly jsme celou obcí až do místní části Květná, kde se nachází sklárny. Prohlédly jsme si jejich zajímavý areál se spoustou krásných výrobků. Všude bylo plno lidí, kteří nakupovali a koukali jako my. Zájemci si mohli vyzkoušet foukání skla, je to  velké umění. Po nákupu "suvenýrů" jsme se vydaly zpět k autu trochu si oddechnout. 

Ve 13 hodin začínal fašank, tedy masopustní veselice. Navštívily jsme také ukázky lidových řemesel a zabijačkové hody. Pak vystupovali místní i přespolní folklorní soubory. Mezi přespolními byli i Hanáci z Velké Bystřice nebo Nadšenci ze slovenského Trenčína. 

Bylo to moc krásné a máme plno žážitků a výlet se všem zúčastněným líbil. Do Olomouce jsme přijely po 17. hodině.  

Věra Zatloukalová

 

... a ještě dojmy řidičky Renči: 

Dnešní výlet se vydařil! Nejdříve jsem měla strach z toho, že cestuje jen jedno auto - tedy já. Při představě nějakého problému (třeba výměny píchlé pneu) mě polévalo horko. Moje obavy se brzy rozplynuly, "posádka" byla moc fajn parta, cesta příjemná a dobře značená. Dorazily jsme do pěkné zimy a větrného počasí, přesto slunečného. Všude závěje sněhu a ledovka. Prohlídka skláren byla moc fajn, něco jsme nakoupily. Vystoupení folklórních souborů nemělo chybu, moc jsme si výlet užily a v pořádku se vrátily do Olomouce.

Fotky z výletu jsou zde