Olomoučtí Přátelé přírody svůj svátek oslavili u bývalé sopky a u vody

09.06.2017 08:47

Svátek českých Přátel přírody jsme letos oslavili na a v okolí přehrady Slezská Harta. Pro zájemce připravil tamní patriot Dalibor Zálešák spolu s Tonkou Calekovou jedno- nebo dvoudenní výlet, podle chuti a času. V sobotu 3. června, na kterou připadl náš Den pro přírodu, čekala dvanáct výletníků cesta vlakem z Olomouce do Bruntálu a odtud ještě autobusem do obce Roudno na břehu Slezské Harty. Odtud jsme se vyškrábali na vrcholek nečinné sopky Velký Roudný a ze zdejší rozhledny pohlédli do zvlněného kraje, v němž se rozlévá přehrada. Cestou do údolí potom ale nabrala akce neplánovaný spád, a to kvůli zlomenému kotníku jedné z účastnic. Na pomoc musela přijet sanitka a několik silných mužů z naší skupiny k ní pomáhalo záchranářům snést zraněnou ze strmého kopce. Tím se celý program poněkud pozdržel a ti, kdo měli v plánu jen jednodenní výlet, se po odjezdu sanitky vypravili na zpáteční cestu busem a vlakem do Olomouce.

Větší polovina výletníků se ale přihlásila na přespání a určitě toho nelitovali. V ten den totiž zahájil svůj provoz přívoz z Roudna do Razové, čehož s nadšením využili a kochali se jízdou po vodní hladině Slezské Harty. Po prohlídce přírodní památky Razovské tufity (vyvřeliny) doslova utíkali na bus do Razové a jeli se ubytovat do Leskovce nad Moravicí. Tady je mimo jiné čekala večeře v podobě vlastnoručně upečených špekáčků a některé i podvečerní osvěžující koupačka v Hartě, večer potom dle programu družba s místními domorodci v jedné z hospůdek.  

Ráno se lišky a lišáci znovu vydali na vodu, tentokrát v lodi Santa Maria s výkladem. Bylo zajímavé poslouchat, nad kterými zaplavenými vesnicemi a objekty se právě na loďce nacházejí, přičemž někteří si vyzkoušeli repliku slavné lodě Kryštofa Kolumba i řídit. Toho dne už byla Slezská Harta rozbouřenější a na její ocelově šedé hladině se proháněly vlny. Nelze se proto divit, že z koupání toho potom moc nebylo, spíše šlo jen o namočení se. 

Na závěr akce nás čekala ještě vycházka „Po zatopených osudech“, kterou jsme si opět připomněli, co všechno teprve dvacet let stará přehrada zatopila. Pak už byl čas na cestu do Olomouce, kde jsme  pokračovali v hlásání příjemných zážitků z povedené akce.

Hana Hulíková, Hynek Pečinka 

 

Fotky z našeho Dne pro přírodu jsou zde

Jak slavily Den pro přírody jiné skupiny Přátel přírody jinde v Česku, se dozvíte zde.