Papírová krajka nadchla i drsné chlapy

25.01.2014 10:32

Některé nápady stojí za to udržet v paměti a zopakovat, když se je napoprvé nepovedlo uskutečnit. Tahle zásada vyšla v případě výtvarné dílny zaměřené na techniku pergamano, tedy papírová krajka. Nabídli jsme ji už loni, ale účastníci si na ni našli cestu až ve čtvrtek 23. ledna. Ve Fox clubu se sešlo sedm zájemců (z toho 3 muži), kteří se pod vedením Lenky "Lenočky" Pospíšilové učili novou techniku. Pro všechny to byla premiéra. 

Nejprve jsme chytali inspiraci z přinesených příruček a následně jsme si vybrali šablonu, podle které pak vznikl náš motiv na přání pro někoho blízkého. Touto technikou, kdy se různě protláčí a perforuje pauzovací papír a výsledný výtvor se pak obarví podle nálady tvůrce, lze vyrobit i například záložku do knížky nebo třeba netradiční pohlednici. Všichni jsme si tak něco odnesli.

Pergamano je technika sice starší, podle anglické Wikipedie pochází až ze 16. století, přesto u nás zatím málo známá - o čemž svědčí to, že ji neznali ani účastníci naší výtvarné dílny, ani česká verze Wikipedie. Přitom je docela jednoduchá, pokud ovšem člověk má všechny patřičné pomůcky a nástroje. A ty jsme my, díky Lenočce, měli.