Plán Úterních procházek na květen a červen

28.04.2022 15:41

Od loňského podzimu probíhají v pravidelných čtrnáctidenních intervalech naše Úterní procházky pro ty, co (už) nemusejí vstávat do práce. Organizátorka Helena Polášková, která je spolu s dalšími dobrovolníky připravuje, vás ob týden zve na zajímavá místa poblíž Olomouce, ale i ve větší vzdálenosti. Trasy jsou nenáročné, nejde o výkon, ale o zážitek z nového poznání a o chvíle strávené v příjemném kolektivu.

Kam se s námi na Úterní procházky můžete vypravit v květnu a červnu? V plánu je těchto pět příležitostí:

 

Úterý 3. května: Na pivo s Jirkou

10.20 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 10.35 směr Hrubá Voda)
Projdeme se z Hluboček do Velké Bystřice, kde se od 14 – 16 h setkáme v Restauraci Mlýn s naším členem Jirkou Zatloukalem, který mezi nás kvůli dlouhodobé neschopence nemůže.

 

Úterý 17. května: Malý Kosíř

8.30 | na aut. nádraží Olomouc, na stanovišti č. 15 (odjezd v 8.40 směr Slatinice). Možnost přistoupit na Tržnici v 8.50 na nást. č. 4 a u FN v 8.57

Projdeme se na vrchol Malého Kosíře, kde si upečeme špekáčky a pokocháme se (tedy snad) rozkvetlou bylinou vstavačem kukačkou, jehož nejbohatší populace na střední Moravě je právě tady.

 

Úterý 31. května: Ptačí rezervace Malá Lipová

8.15 | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Nezamyslice)

Tentokrát se vypravíme za krásným ptáčkem, který se zabydlel v bývalé pískovně. Uvidíme vlhu pestrou a její kamarádku břehuli říční.

 

Úterý 14. června: Chropyně

8.15 | sraz vlevo v hale hl vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 7.33 směr Nezamyslice)

V okolí Chropyně se narodil bájný hanácký král Ječmínek. My si projdeme Naučnou stezku Chropyně, uvidíme akvadukt, rybníky a prohlédneme si zámek se zahradou.

 

Úterý 28. června: Hrdibořice

7.15 h | sraz vlevo v hale hl. vlak. nádraží Olomouc (odjezd vlaku 8.33 směr Nezamyslice)

Projdeme si Národní přírodní památku Hrdibořické rybníky, u nichž jako na posledním místě v ČR roste matizna bahenní neboli andělika. Cestou na vlak do Vrbátek se zastavíme v Štětovicích. Na zdejší Zlaté farmě uzavřeme a ohodnotíme Úterní procházky.