Podzimní sluníčko a příjemné dojmy z hanáckého Záhoří

30.09.2013 17:04

Málokdo dnes už ví, že domovina Hanáků sahá až pod valašské kopce. Oblasti mezi Přerovem a Bystřicí pod Hostýnem se asi podle nich říká Záhoří, a právě tam směřoval v neděli 29. září první podzimní výlet olomouckých Přátel přírody. Přesněji do městysu Dřevohostice a již zmíněné Bystřice.

V Dřevohosticích působí Vlastivědná společnost Žerotín, kterou vede pan Zdeněk Smiřický. Ten pro desítku účastníků výletu připravil poutavý program složený z exkurze nejprve v jeho rodišti a dále v Bystřici, kde už to šlo bez něj, ale přesně podle jeho pokynů.

Během dopoledne jsme si prošli zajímavá zákoutí Dřevohostic, jejichž atmosféra nás vyloženě nadchla. Netušili jsme, jaké hezké městečko máme hodinu cesty od svého bydliště. Pak jsme v obřadní síni zdejšího zámku vyslechli povídání o dřevohostickém rodákovi z počátku 18. století, barokním skladateli Josefu Schreierovi, který byl i se svým dílem pro další generace téměř zapomenut. Povídání doprovodil pan Smiřický ukázkami Schreierovy pastýřské mše s ryze moravskou melodikou, která vychází z valašského lidového prostředí. Jakuba Jana Rybu známe dodnes, moravského skladatela z téže doby Schreiera ale bohužel ne.

V Bystřici pod Hostýnem, kam jsme dojeli autobusovou linkou, jsme napřed zahnali deficit kofeinu a cukru v cukrárně na náměstí. Po půlhodince vyplněné kávou, větrníkem a jinými zákusky jsme navštívili místní zámek, kde je krásná expozice keramiky z okolí Bystřice. Závěr pobytu v Bystřici patřil horké česnečce v restauraci U Hanuša, kde nás mimořádně uchvátilo prostředí - byla vyzdobena nástěnnými reprodukcemi mistra Hanuše Schwaigera, rodáka, který působil před sto lety.

Tím skončily naše dnešní kulturní hody, které jsme si nenechali zkazit ani zpáteční cestou přecpanými vlaky. A že to taky byl zážitek! 

Fotky z akce jsou zde »