Podzimní výlet se sluníčkem a vzpomínkami na Vladimíra Menšíka

29.10.2019 11:51

O posledním slunečném víkendu, v sobotu 26. října 2019, se nás desítka účastnic vydala na pohodový výlet do kraje Vladimíra Menšíka. Cesta vlakem přes rekonstruované nádraží v Brně se sice protáhla, ale nádherné počasí babího léta nám dlouhou cestu vynahradilo.

Ze zastávky Silůvky jsme vystoupaly po modré značce do vesničky Hlína, kde se nachází rozhledna Vladimíra Menšíka. Jsou odsud krásné výhledy do krajiny mírně kopcovité Bobravské vrchoviny. Dále už nás čekala jen cesta mírně z kopce po silničce kolem polí, pastvin a listnatým lesem ke kapli sv. Jakuba. Odtud kolem jednotlivých zastavení Křížové cesty jsme dorazily do Ivančic.  Zde jsme se posilnily v místním hostinci U Marka a pokračovaly v prohlídce města.

Na náměstí sídlí v gotickém domě Památník Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka, který některé z nás navštívily. Někdo si zase vystoupal po 140 schodech na ochoz věže kostela Nanebevzetí P. Marie s vyhlídkou na město. Na náměstí nás také zaujal mariánský morový sloup z roku 1726 a bývalá židovská synagoga a Židovská ulička. Pak už jsme se vydaly ulicí Rybářskou, kde je Menšíkův rodný dům, k řece Jihlavě. Tady u soutoku Jihlavy s říčkou Rokytnou je malá vodní elektrárna.

Na druhé straně řeky ještě navštívily rozhlednu Alfonse Muchy Réna. Odtud jsme se znovu pokochaly výhledem na celé Ivančicko. A pak už nás čekal jen odjezd z místního nádraží Ivančice město přes Brno domů. Výlet měl celkem asi 12 km.

Jana Votroubková, vedoucí výletu

Výběr fotek z výletu na Ivančicko najdete tady.